Om du redan använder kontaktlinser: Grattis!

Baserat på din erfarenhet vill vi guida dig till den information du behöver. Sätt igång genom att klicka på en av knapparna här nedan.

Hantering
Rengöring & skötsel
Komforttips

Uppgradera
Synförändringar
Ny teknologi

 

Ny användare

Allt du behöver veta för att använda och sköta dina kontaktlinser

Om du snart ska få dina första kontaktlinser eller precis har börjat använda dem, kommer du att älska dem.

Men, precis som vid alla nya upplevelser, kan det såklart ta lite tid att vänja sig vid att använda kontaktlinser. Tids nog kommer det däremot att kännas lika enkelt och naturligt att använda och sköta dina kontaktlinser som att borsta tänderna varje dag.

Du behöver bara följa instruktionerna från din optiker och läsa informationen via länkarna här nedan.

Så sätter du i dina linser

Om du är som de flesta andra nya användare blir du förmodligen lite nervös när du ska sätta i dina kontaktlinser. Oroa dig inte, det är helt normalt. Men du kommer att bli förvånad över hur enkelt det är och hur snabbt du vänjer dig.

När du ska sätta i dina kontaktlinser bör du stå framför en spegel och ha följande saker nära till hands:

 • Tvål för att tvätta händerna
 • En luddfri handduk för att torka händerna – kontaktlinser kan fastna på våta fingrar

Om du använder månadslinser som behöver rengöras och förvaras över natten, behöver du dessutom:

 • Linsvätska för att rengöra och desinficera linserna – använd inte handtvål och kran- eller flaskvatten för att rengöra kontaktlinser.
  Kom ihåg: Vatten och kontaktlinser är ingen bra kombination. Du bör aldrig någonsin rengöra eller förvara dina kontaktlinser i vatten.

Följ de här enkla stegen för att sätta i dina kontaktlinser ...

 

Ha båda ögonen öppna medan du sätter i kontaktlinserna.

Steg

1

Börja alltid med att tvätta och torka händerna.

Tvätta alltid händerna med tvål för att hålla smuts och bakterier borta från linserna och ögonen. Torka händerna med en luddfri handduk innan du hanterar kontaktlinserna.

Steg

2

Ta försiktigt upp linsen på toppen av pekfingret

Kontrollera att linsen är böjd uppåt, som en skål. Du bör inte se några revor eller repor.

 

 

Börja med samma sida varje gång. Eftersom ditt vänstra och ditt högra öga skiljer sig från varandra, gör vänster och höger kontaktlins också det. För att undvika att förväxla linserna bör du därför börja med samma öga varje gång.

Steg

3

Placera linsen på ögat

Placera samma hands långfinger nära de nedre ögonfransarna och dra ner det nedre ögonlocket. Använd andra handens pekfinger eller långfinger och lyft det övre ögonlocket. Placera linsen på ögat.

Steg

4

Allt är klart på ett ögonblick!

Släpp ögonlocken försiktigt och blinka. Linsen centreras automatiskt. Om allt känns bra och ser bra ut, är du klar. Gör nu samma sak med den andra linsen!

 

Det ska inte kännas fysiskt obehagligt att sätta i kontaktlinserna. Om det gör ont när du sätter i linsen, kan det bero på att det sitter smuts på den eller att den har fått en repa eller reva. Ta ut linsen, rengör och desinficera den med linsvätska och inspektera den noggrant innan du försöker igen. Kontakta din optiker om det fortfarande känns obehagligt.

Så tar du ut dina linser

Precis som när det gäller att sätta i kontaktlinserna, kan det i början kännas lite onaturligt att ta ut dem. Men precis som tiotals miljoner andra linsanvändare – från barn till pensionärer – kommer du att vänja dig med lite övning. Ta bara god tid på dig och slappna av. Du klarar det.

Oavsett om du tar ut linserna eller sätter i dem, bör du alltid ha en spegel framför dig och ha följande saker nära till hands:

 • Tvål för att tvätta händerna
 • En luddfri handduk för att torka händerna – kontaktlinser kan fastna på våta fingrar

Om du använder månadslinser som behöver rengöras och förvaras över natten, behöver du dessutom:

 • Linsvätska för att rengöra och desinficera linserna – använd inte handtvål och kran- eller flaskvatten för att rengöra kontaktlinser.
  Kom ihåg: Vatten och kontaktlinser är ingen bra kombination. Du bör aldrig någonsin rengöra eller förvara dina kontaktlinser i vatten.
 • Linsetui att förvara linserna i

Följ de här enkla stegen för att ta ut dina kontaktlinser ...

 

Gör det till en vana att ta ut linserna i samma ordning som du sätter i dem, för att undvika att förväxla vänster och höger lins.

Steg

1

Tvätta och torka händerna

Tvätta alltid händerna med tvål för att hålla smuts och bakterier borta från linserna och ögonen. Torka händerna med en luddfri handduk innan du hanterar kontaktlinserna.

Steg

2

Titta uppåt och öppna ögonen ordentligt

Håll huvudet stilla, men titta uppåt med ögonen. Titta uppåt och dra ner linsen på den nedre delen av ögat (ögonvitan) med hjälp av pekfingret.

Steg

3

Nyp försiktigt

Nyp försiktigt ihop linsen mellan tummen och pekfingret. Ta bort linsen. Var försiktig så att du inte skadar linsen när du nyper ihop den.

Steg

4

Kasta eller rengör

Om du använder endagslinser kan du kasta linserna i papperskorgen när du har tagit ut dem. Om du har linser som används flera gånger innan det är dags att byta ut dem – varannan vecka eller varje månad beroende på vilket utbytesintervall din optiker har rekommenderat, ska du rengöra och förvara dem enligt instruktionerna till din linsvätska. Läs mer om rengöring och desinficering av linser här.

Rengöring och skötsel av kontaktlinser

Om du använder endagslinser behöver du inte bry dig om att rengöra eller desinficera dem. Du tar bara ett nytt fräscht par linser varje gång.

Om du däremot byter linser varannan vecka eller varje månad krävs det lite mer arbete – det är mycket viktigt, men samtidigt också väldigt enkelt!

Följ de här enkla stegen för båda linserna varje gång du tar ut dem – och följ dessutom noggrant instruktionerna till din allt-i-ett-vätska.

Skölj aldrig kontaktlinserna med väteperoxidlösning och använd aldrig sådana vätskor i ögonen. För mer information om korrekt användning av väteperoxidlösningar, klicka här.

Steg

1

När du har tagit ut linsen lägger du den i din kupade handflata och häller ny linsvätska från flaskan över linsen. Information om mycket som behövs finns i instruktionerna till linsvätskan.

Steg

2

Använd andra handens pekfinger för att försiktigt gnugga runt linsen i vätskan enligt instruktionerna till linsvätskan.

Steg

3

Placera linsen i linsetuiet, täck den med lite mer ny linsvätska och stäng locket. Observera att inte hela etuiet ska fyllas med linsvätska. Förvara alltid linserna täckta av linsvätska i etuiet när du inte använder dem. Instruktionerna till linsvätskan anger hur länge linserna behöver blötläggas för att bli ordentligt desinficerade.

Fler tips kring linsskötsel

Hantera dina kontaktlinser varsamt. De är mjuka och kan gå sönder, så håll dem borta från dina naglar och smycken. Kasta linsen om den får en reva.

Använd endast oanvänd linsvätska för att rengöra och förvara dina linser. Detta minimerar risken för att bakterier och andra orenheter kommer i kontakt med linserna. Använd aldrig kran- eller flaskvatten, redan använd linsvätska eller saliv. Fyll inte hela linsetuiet med linsvätska.

Skölj ur etuiet med linsvätska varje gång du tar ut linserna för att använda dem. Lämna etuiet utan lock och upp-och-ner på en ren, torr plats. Tänk på att följa tillverkarens rekommendationer och byta ut linsetuiet ofta.

Följ alltid den bärtid som din optiker har ordinerat – att bära kontaktlinserna längre än vad de är avsedda för kan skada dina ögon. Om du har frågor kring bärtiden eller andra aspekter av kontaktlinsskötsel kan du vända dig till din optiker för att få råd.

Allt om komfort

Precis som vid alla andra nya upplevelser kan det kännas lite ”annorlunda” första gången du använder kontaktlinser. Men du kommer att bli förvånad över hur snabbt du vänjer dig vid dem. Det kräver lite tålamod, men efter några dagar har du kanske till och med glömt bort att du använder kontaktlinser.

CooperVisions kontaktlinser hjälper användarna till en bekväm upplevelse genom sina mjuka material och sin innovativa linsdesign.

Här följer några tips för att bibehålla komforten:

 • Boka in regelbundna uppföljningsbesök hos din optiker för att bibehålla ett sunt och bekvämt linsanvändande.
 • Var noga med att följa det bärschema som din optiker rekommenderar. Om du använder endagslinser ska du inte återanvända dem.
 • Undvik att använda dina kontaktlinser för länge. Undvik att använda linserna fler timmar i sträck än vad din optiker rekommenderar, och använd inte linserna på natten när du sover om inte din optiker har ordinerat detta.
 • Återfuktande/smörjande droppar kan hjälpa om miljön är torr (låg luftfuktighet framför allt i överhettade rum vintertid). Fråga din optiker innan du börjar använda dem.
 • Ta regelbundna, korta pauser vid långvarig användning av digitala enheter. När du koncentrerar dig på en datorskärm eller en handhållen enhet kan din blinkfrekvens minska, vilket får linsen att bli tillfälligt torr.
 • Sätt i linserna innan du applicerar krämer eller ögonmakeup.
 • Om du använder månadslinser eller tvåveckorslinser ska du följa de instruktioner som rekommenderas för desinficering och rengöring.

Om dina linser känns obekväma eller irriterande, eller om du inte ser bra, ska du kontakta din optiker för att få den hjälp du behöver.

Livsstilsfördelar

Hur förbättrar CooperVisions kontaktlinser din livsstil? Vi erbjuder ett brett sortiment av produkter som kan uppfylla näst intill alla behov av synkorrigering. Våra kontaktlinser erbjuder den frihet, komfort och enkelhet som din livsstil kräver, oavsett om det handlar om idrottande, resor eller digitala enheter.