Erfaren användare

Eftersom du är van vid att använda kontaktlinser...

vet du vilken positiv skillnad de kan göra i ditt liv. Men det är viktigt att komma ihåg att både dina synbehov och kontaktlinsteknologin kommer att fortsätta att förändras.

När du blir äldre, tillbringar längre perioder framför digitala enheter eller ägnar mer tid åt friluftsaktiviteter, behöver du kanske justera styrkan på dina linser eller byta ut den typ av kontaktlins du använder för att maximera synprestandan, komforten och enkelheten.

Besök din optiker minst en gång om året, eller så ofta som din optiker rekommenderar, för att genomgå en undersökning och fråga efter nya kontaktlinsalternativ som kan vara rätt för din nya livsstil och dina nya behov av synkorrigering. Klicka på länkarna här nedan för att läsa om ämnen som du vill diskutera.

Allt om komfort

Har du någonsin undrat om dina kontaktlinser skulle kunna vara ännu bekvämare? Forskning och utveckling inom kontaktlinsfältet fokuserar mycket på att förbättra linsupplevelsen. Några av de egenskaper som har utarbetats med komforten i åtanke är ...

 • Avancerade silikonhydrogelmaterial för att håll linserna fuktiga hela dagen och släppa igenom mer syre till ögat jämfört med traditionella hydrogelmaterial. Alla silikonhydrogelmaterial är inte likadana; fråga din optiker om vilka alternativ som finns för just dig.
 • Speciell yt- och kantdesign för att säkerställa perfekt passform och främja komforten.
 • Innovativ optik för att motverka den ögontrötthet som användningen av digitala enheter kan leda till.
 • Prisvärda endagslinser som inte kräver någon rengöring och kan innebära att användaren slipper den irritation som beläggningar kan orsaka efter några veckors daglig användning av månads- eller tvåveckorslinser.

Om du vill uppleva högre komfort när du använder dina kontaktlinser kan du diskutera de här ämnena med din optiker.

Och kom ihåg att obehag inte är normalt i samband med linsanvändning. Om dina kontaktlinser någonsin börjar kännas obekväma eller irriterande är det viktigt att du pratar med din optiker. Din optiker kan ha alternativ som löser de problem som uppstått när du använder linserna. Detta kan innebära ett annat linsmaterial, en annan design eller en annan bytesfrekvens – och hur linserna uppfyller dina livsstilsbehov.

Uppgradera dina kontaktlinser

Varje gång du pratar med din optiker bör du fråga efter de senaste framstegen inom kontaktlinsforskningen. Forskning och utveckling leder till stora framsteg på området och du vill inte missa de fördelar som ett byte av kontaktlinser kan innebära.

Förstå materialets betydelse

Är dina nuvarande kontaktlinser tillverkade i hydrogel eller silikonhydrogel?

Hydrogel var det allra första materialet som mjuka kontaktlinser tillverkades av, men linser tillverkade av silikonhydrogel utgör över 75 % av de kontaktlinser som ordineras idag. Silikonhydrogel ger en sund* linsupplevelse genom att det släpper igenom mer syre till användarens hornhinna, vilket motverkar röda och svullna ögon*†.

Linser i silikonhydrogel har fördelen att linsmaterialet är mjukt och har hög syregenomsläpplighet, vilket ger större flexibilitet och längre bärtider.

Vänd dig till din optiker för att få veta mer om de mest avancerade silikonhydrogelmaterialen.

Fundera på enkelheten

Beroende på din livsstil föredrar du kanske kontaktlinser som du rengör varje kväll och byter ut efter några veckor eller så föredrar du kanske endagslinser. Båda är prisvärda alternativ så det är en god idé att fundera på vad som fungerar bäst för dig.

Kanske reser du mycket, lider av säsongsallergi eller utövar sporter där glasögon kan vara i vägen. Om något av detta passar in på dig, eller om du bara söker en enklare lösning, är kontaktlinser utan tvekan ett bra val för att uppfylla dina behov av synkorrigering.

Din optiker kan hjälpa dig att hitta ett bra alternativ.

 

*Silikonhydrogel har hög syregenomsläpplighet än hydrogellinser och minimerar eller förebygger därmed risken för hypoxirelaterade komplikationer när linserna används för dagsbruk
Jämfört med traditionella hydrogellinser

Referenser:
1 Morgan PB, Woods CA; Tranoudis, Ioannis G. et. al. International contact lens prescribing in 2018. CL Spectrum. 2019;34(1):26-32.

Synförändringar

I takt med att vi åldras förändras vår syn och våra behov av synkorrigering.

Till och med personer som aldrig har använt glasögon eller kontaktlinser tidigare börjar få problem med att fokusera på nära håll någon gång efter att de fyllt 40 år. Det kallas presbyopi och vi råkar alla ut för det.

Om du är över 40 år och börjar få problem med att läsa liten text utan att hålla boken eller tidningen längre bort än tidigare, eller om texten på mobilskärmen har börjat bli suddig, har du troligen presbyopi. Det är dags att boka tid hos din optiker.

Multifokala kontaktlinser

Goda nyheter: Det finns ingen anledning att ge upp enkelheten med kontaktlinser eller att använda glasögon vid tidpunkter då du inte vill det. Presbyopi kan korrigeras med hjälp av multifokala kontaktlinser: De ger bra synskärpa oavsett om det du tittar på befinner sig på nära håll, långt håll eller någonstans däremellan.

Du kan använda multifokala kontaktlinser utan att kompromissa med synskärpan, komforten eller enkelheten. Det finns multifokala kontaktlinser som tillverkas av de mest avancerade silikonhydrogelmaterialen och till och med multifokala endagslinser.

När du börjar se tecken på presbyopi – och det kommer du! – bör du ringa din optiker och boka tid för en undersökning.

Digitala livsstilar

Många av våra vardagsuppgifter och fritidsaktiviteter innebär att vi använder digitala enheter. Nu finns det kontaktlinser som är speciellt utformade för att hjälpa användarna att sömlöst växla fokus mellan digitala enheter och aktiviteter utan skärm. Vänd dig till din optiker för mer information.

 

Varför CooperVision?

I mer än 40 år har CooperVision arbetat för att hjälpa människor över hela världen att se bättre varje dag. Genom våra innovationer inom oftalmologi, materialutveckling, produktdesign och tillverkning har vi hjälpt miljontals kontaktlinsanvändare att se bättre och blivit en global ledare och partner inom kontaktlinsbranschen. Idag ordineras våra kontaktlinser i över 130 länder.*

Uppfyller alla användares behov

Oavsett om du behöver enstyrkelinser, toriska eller multifokala linser, eller om du behöver linser som kompenserar för ortokeratologi, sklerala linser eller till och med specialbeställda linser, kan du lita på CooperVision.

Kontaktlinsteknologi på frammarsch

Vi brinner för vårt uppdrag. På senare år har vår forskning och utveckling lett fram till lanseringen av banbrytande produkter som uppfyller linsanvändares angelägna behov:

 • clariti® 1 day, endagslinser från CooperVision
  Världens första kompletta familj silikonhydrogellinser
 • MiSight® 1 day, endagslinsen från CooperVision
  Världens första mjuka kontaktlins med bevisat bromsande effekt på utvecklingen av myopi hos barn i åldrarna 8–12 år vid behandlingsstarten.
 • Biofinity Energys®, kontaktlinsen från CooperVision
  Kontaktlinsen som är utvecklad för din digitala livsstil.
 • Kontaktlinser från CooperVision
  Flest tillgängliga alternativ för att tillgodose i princip alla typer av synkorrigering.

Vårt arbete fortsätter även idag med att utforska nya spännande sätt att hjälpa människor att se bättre.

 

* CooperVision data on file, 2020. * CooperVisions linsvätskor, mjuka kontaktlinser och specialkontaktlinser.
† Råd för användning: MiSight® 1 day (omafilcon A) mjuka endagslinser är avsedda för korrigering av myop och för att samtidigt bromsa utvecklingen av myopi hos barn med friska ögon, som vid behandlingsstarten är 8–12 år gamla och har en refraktion på -0,75 till -4,00 dioptrier (sfärisk ekvivalent) med < = 0,75 dioptrier astigmatism. Linsen ska kastas efter användning.
‡ CooperVision Data on File 2019. Baserat på antalet kombinationsmöjligheter (sfär, cylinder, axel and addition) som tillverkas, inklusive alla mjuka sfäriska, toriska och multifokala (även specialbeställda) kontaktlinser i silikonhydrogel och hydrogel från de fyra största tillverkarna. Inklusive endagslinser och månadslinser. Kosmetiska och fotokromatiska linser ingår inte. Linser med flera baskurvor ingår inte.

Omtanke om vår planet

CooperVision arbetar med att minimera vår miljöpåverkan och jobba mer hållbart eftersom vi anser att det är det rätta att göra – för våra medarbetare, våra kunder, vårt företag, och för vår planet.