Intresserad av att använda kontaktlinser?

Då har du kommit rätt.

Svara på några frågor så hjälper vi dig att komma fram till vilken av våra produkter som bäst uppfyller dina behov.

 

Vanliga frågor

Om du överväger att börja använda linser har du troligen funderat mycket på vilka fördelar de kan innebära för dig, från att ge dig skarp och tydlig syn när du läser och arbetar, till att göra det mer bekvämt och enkelt att utöva idrotter och friluftsaktiviteter, och till och med förändra ditt utseende. Men det finns säkert också en del saker som du undrar över. Din optiker kan ge dig viktig information som hjälper dig att fatta det här beslutet. Dessutom har vi samla några av de vanligaste frågorna – och svaren – här nedan.

Är det bekvämt att använda kontaktlinser?

Dagens kontaktlinser har speciella egenskaper som hjälper ögonen att kännas fuktiga och bekväma. Precis som vid alla andra nya upplevelser kan det kännas lite ”annorlunda” första gången du använder kontaktlinser, men efter några dagar har du kanske till och med glömt bort att de sitter i. Kontaktlinser ska inte orsaka obehag eller irritation. Prata med din optiker om det händer.

 

Är det svårt att använda kontaktlinser?

Miljontals människor använder kontaktlinser varje dag utan problem. Din optiker kan svara på alla dina frågor om kontaktlinser, inklusive hur du sätter i och tar ut linserna, hur du sköter dem, lämplig bärtid och alla andra frågor och funderingar som du har. Din optiker kan hjälpa dig att hitta rätt kontaktlinser för dina ögon.

 

Är det svårt att sköta kontaktlinser?

Inte alls. Endagslinser är det enklaste alternativet: Du använder ett nytt fräscht par varje dag och behöver inte bekymra dig om rengöring. Om du väljer mjuka kontaktlinser som byts varje månad eller varannan vecka, kommer din optiker att visa dig hur du ägnar några minuter varje kväll åt att rengöra och desinficera dem.

 

Är kontaktlinser prisvärda?

Idag kan optiker hjälpa dig att hitta överraskande prisvärda kontaktlinsalternativ. Och glöm inte bort att räkna med de dolda kostnader som glasögon innebär om de försvinner, går sönder eller blir repade.

 

Kan jag använda glasögon ibland och kontaktlinser ibland?

Många människor föredrar att variera sig. De använder kontaktlinser under arbetsdagen eller vid speciella aktiviteter, t.ex. när de idrottar eller talar inför publik, men väljer glasögon när de läser, studerar eller ägnar sig åt hushållsarbete. Kontaktlinser låter dig välja ytterligare en ”look”. Dessutom får du större nytta av de där designade solglasögonen när du inte behöver dina glasögon.

 

Kan barn använda kontaktlinser?

Ja, faktum är att många barn och ungdomar känner sig mer avslappnade med kontaktlinser än med glasögon i många sociala situationer.1 Och naturligtvis går inte mjuka kontaktlinser sönder när barn idrottar eller busar. Den genomsnittliga åldern för barn att börja med kontaktlinser är 13 år, men forskning har visat att de flesta 8- till 11-åringar kan använda kontaktlinser utan problem.2 Endagslinser är en favorit bland barn och deras föräldrar eftersom de är mycket enkla att hantera, inte går sönder som glasögon och inte behöver rengöras.

 

Kan jag använda kontaktlinser om jag har astigmatism?

Absolut. Mjuka kontaktlinser för astigmatism kallas ”toriska linser”. Och då har du faktiskt kommit till rätt hemsida: CooperVision är ett av de världsledande företagen inom toriska kontaktlinser. I vårt sortiment av toriska kontaktlinser ingår linser med det exklusiva Optimized Toric Lens GeometryTM som optiker och linsanvändare med astigmatism förlitar sig på för tydlig och stabil syn.

 

Kan jag använda kontaktlinser om jag använder progressiva glasögon?

Ja. De kallas ”multifokala” kontaktlinser och, precis som dina glasögon, kan de hjälpa dig att se bra på nära håll, långt håll och allt däremellan. De kan faktiskt hjälpa dig att se på alla avstånd. Det finns ingen anledning för dig att gå miste om enkelheten med kontaktlinser.

 

Kan en kontaktlins fastna i mitt öga?

Det är mycket osannolikt. Men när du skaffar kontaktlinser är det viktigt att du lär dig att sätta in och tar ut dem på rätt sätt. Din optiker kommer att visa dig hur enkelt det är att sätta i och ta ut kontaktlinser. För tiotals miljoner människor är detta en rutinmässig del av vardagen.

 

Kan en kontaktlins repa mitt öga?

Följer du de råd som din optiker ger kring linsskötsel, hantering och bärtid är det osannolikt. Följ bara de instruktioner för säker, enkel isättning och urtagning som du får av din optiker. Kontakta din optiker om det är något du undrar över.

 

Kan en kontaktlins ramla ut ur ögat?

Följer du de råd som din optiker ger kring linsskötsel, hantering och bärtid är det osannolikt. Optiker är experter på tillpassning av kontaktlinser så att de sitter tryggt på plats. Rätt tillpassning gör det dessutom lätt för dig att enkelt sätta i och ta ut dina linser på rätt sätt.

 

Kan en kontaktlins försvinna bakom mitt öga?

Absolut inte! Det kan hända att en kontaktlins halkar ur sin korrekta position och hamnar så att den döljs av ditt ögonlock. Du kan enkelt justera linsens position. Kul fakta: Insidan av ögonlocket och hinnan som täcker ögonvitan bildar en sammanhängande yta som gör det fysiskt omöjligt för en lins att ta sig in bakom ögat.

 

Referenser:
1 Walline JJ, Jones LA, Rah MJ, et al. Contact Lenses in Pediatrics (CLIP) Study: Chair Time and Ocular Health. Optom Vis Sci. 2007;9(84): 896-902.
2 Walline J et al. Benefits of Contact Lens Wear for Children and Teens. Eye & Contact Lens 33(6): 317–321, 2007