Om du är över 40 kanske du behöver känna att du behöver längre armar för att se tydligt när du läser i en meny eller tidning. I så fall har du fått presbyopi.

Presbyopi är i korta drag ett ögontillstånd som påverkar alla vid 40–45-års ålder. Föremål på nära avstånd börjar då bli suddiga.

För att se tydligt när du försöker läsa en bok kan du tvingas att s-t-r-ä-c-k-a armarna allt längre bort från ögonen. Fast det finns ju en gräns för hur långt de går att sträcka.

Så vad kan du göra för att korrigera presbyopi? Läs vidare!

Låt oss ge en närmare definition av presbyopi

Som nämnts är presbyopi något som påverkar alla – 100 % – vid en viss ålder.

Det är vanligt men lyckligtvis lätt att korrigera. Men du undrar förmodligen vad som orsakar presbyopi när vi uppnår 45–årsåldern. Här är svaret.

I våra ögon, under iris (regnbågshinnan), sitter den kristallina linsen. Den hjälper till att bryta, eller böja, ljuset i våra ögon och föra det vidare till näthinnan. Du kan nästan se det som en kameralins som man fokuserar. När vi blir äldre blir kristallinsen mindre elastisk. Och det här pågår fram till tidiga 60–årsåldern. Detta förhindrar dina ögon från att fokusera lika bra som de gjorde när du var yngre.

Nu kanske du undrar om det finns några ögonövningar som du kan göra för att förhindra att du drabbas av presbyopi.

Tyvärr inte.

Däremot finns det steg du kan vidta för att korrigera problemet när det uppstår.

Så korrigerar man presbyopi

Om du själv eller dina familjemedlemmar upplever något som liknar symtom på presbyopi – kanske suddig syn eller svårigheter att fokusera på föremål på nära håll – bör du uppsöka en optiker.

Tänk på att personer under 40 års ålder inte får presbyopi. I så fall kan det istället handla om hyperopi (eller som de flesta av oss skulle kalla det – översynthet). Symtomen kan verka liknande men detta är en annan åkomma. (Läs mer om hyperopi.) Astigmatism är en annan möjlighet.

När du väl vet säkert att du har presbyopi är det dags att fundera över vilka alternativ som finns för att korrigera det.

Läsglasögon för presbyopi

Det kan beroende på typ av tillstånd räcka med att du tar på dig glasögonen bara när du läser. Av det här skälet kallas denna typ av glasögon oftast för läsglasögon. Men vad ska du göra om du inte vill använda sådana när du är ute bland folk? Du kan också överväga...

Kontaktlinser för presbyopi

Multifokala kontaktlinser kan hjälpa dig att läsa både på nära håll och på avstånd, och att hålla glasögonen kvar i fickan. Dagens silikonhydrogellinser är mycket bekvämare och kan sitta i längre än för tio år sedan.

Kirurgiska ingrepp vid presbyopi

Det finns också kirurgiska alternativ att överväga för att korrigera tillståndet. LASIK eller konduktiv keratoplastik (CK) (Conductive Keratoplasty) kan skapa en lösning i monovision för presbyopi. Detta innebär i princip att du använder ett öga för att fokusera på föremål på avstånd och det andra för föremål på nära håll.

Låter det konstigt? Det är det faktiskt inte.

Om vi går tillbaka till liknelsen med en kamera är det ungefär som att använda två linser – ett teleobjektiv för avstånd och ett makro för små föremål på nära håll. Det finns alltså monovision-linser för presbyopi som gör samma sak.  

Det finns ingen anledning att deppa ihop om man fått presbyopi. Det händer oss alla, och som vi har sett finns det olika alternativ för att korrigera det. Om du är över 40 och undrar över om du har presbyopi, bör du boka in ett besök hos optikern nu.

Problemet kommer bara att förvärras och det finns ingen anledning till varför du ska behöva stå ut med huvudvärk och andra svårigheter som kommer med suddig syn. Ta steget mot en skarpare värld idag.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar