Myopi (närsynthet) är ett synproblem som innebär att du ser föremål på nära håll tydligt medan föremål på längre håll förefaller suddiga.

Detta tillstånd är relativt vanligt, och många upptäcker det inte omedelbart eftersom inte alla föremål i synfältet är suddiga.

Det kan gå bra att läsa i en bok eller meny. Men den där skylten där borta…? Den kan vara svår att se skarpt.

Orsaker till närsynthet

Myopi är vanligen genetiskt betingad.

Om du är närsynt bör du vara särskilt uppmärksam på tidiga tecken på tilltagande myopi hos dina barn. Det är viktigt att låta testa deras ögon regelbundet, eftersom vanlig närsynthet ofta uppträder tidigt i livet. Många barn med myopi utvecklar det i tidig ålder. Problemen förvärras sedan för varje år fram till tidiga 20-årsåldern.

Det finns andra skäl till varför man utvecklar närsynthet. Kommer du ihåg hur dina föräldrar sa till dig att inte sitta för nära TV:n? Att sitta vid datorskärmar i timmar, eller läsa i dåligt ljus – allt som anstränger ögonen – kan ha betydelse.

I dagsläget är det ingen som vet exakt vad som orsakar myopi, även om en hel del information nu är känd.

Problemet med myopi uppstår när ljuset som kommer in i ögonen fokuseras framför näthinnan istället för på den, som det skulle göra på normalt fungerande ögon. (När ljuset fokuseras bakom näthinnan drabbas du av långsynthet. Läs mer om det här.)

Nu när vi känner till mer om de möjliga orsakerna till myopi, vad kan vi då göra åt det?

Behandling av myopi

Som du kanske gissat är glasögon för närsynthet ett sätt att korrigera suddigt avståndsseende. Om du är över 40 kan du behöva multifokala linser så att du kan se föremål på både avstånd och på nära håll tydligt, som till exempel morgontidningen.

Många väljer att åtgärda problemet med kontaktlinser för närsynthet. Det finns linsalternativ som korrigerar både närsynthet och långsynthet. Har du en aktiv livsstil, och kanske sportar eller idrottar, eller föredrar du helt enkelt kontaktlinser istället för glasögon? Prata då med din optiker om dina kontaktlinsalternativ.

Kirurgisk korrigering av myopi kan också vara ett alternativ. Vid en LASIK-operation mot närsynthet används laser för att omforma din hornhinna så att ljuset som kommer in i ögonen fokuserar som det ska. Detta alternativ går inte automatiskt att utföra på alla. Det beror på dina ögon. Du bör också vara medveten om att många försäkringsbolag inte täcker kostnaden för ingreppet, då det anses vara kosmetiskt.

Myopi hos barn

Som vi nämnde tidigare är närsynthet hos barn ofta ärftligt betingad. Om du har barn och själv har fått diagnosen myopi kan du ha fört det vidare till dina barn. Det här är naturligtvis inte ditt fel. Men du bör se till att vara uppmärksam på tecknen (huvudvärk, flyttar sig närmare föremål för att läsa dem, trötthet orsakad av ansträngda ögon osv.).

Du bör som alltid besöka din optiker och boka in besök med regelbundna intervall.

Om ditt barn har myopi är detta inget som försvinner. Tvärtom förvärras det ofta tills barnet har vuxit ur tonåren.

För yngre barn har diskussioner förekommit om mer tid utomhus – borta från TV och TV-spel – skulle kunna hjälpa för att minska närsynthet hos barn.

Ett besök i en park eller att leka utomhus kan vara ett strålande sätt att umgås och kanske samtidigt hjälpa dina barns ögon.

Kontakta din optiker om du eller dina barn ser suddigt. Om du inte har en optiker, be familjen eller dina vänner att rekommendera en. Du behöver inte se suddigt en enda dag till!

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar