Översynthet, av optiker även känt som hyperopi, är den vanliga termen för att beskriva när man ser föremål på nära håll suddigt medan man ser skarpt när man tittar på saker på avstånd.

Så att titta på TV kan vara svårt, men att läsa skyltarna på motorvägen är troligen inget problem. Så fungerar översynthet – man ser saker på avstånd klart och tydligt. Det här är motsatsen till närsynthet. (Läs mer om närsynthet.)

översynthet eller presbyopi...? Låt oss ta reda på vilket.

Om du tror att du kan ha symtom på översynthet, låt oss börja med lite detektivarbete. Problemet kan vara det optiker kallar presbyopi. Många av problemen är exakt desamma (t.ex. suddig syn när du läser på nära håll och skarp syn när du tittar på avstånd).

Den huvudsakliga skillnaden mellan presbyopi och översynthet är din nuvarande ålder. Om du är över 40 och precis har börjat lägga märke till att dina ögon inte kan fokusera på liten text – särskilt i svagt just, som på en restaurang – har du troligen presbyopi, inte översynthet.

Båda synproblemen är ganska vanliga och lätta att korrigera. De kräver bara olika typer av glasögon eller kontaktlinser. Hör efter med din optiker. (Du kan också läsa mer om presbyopi.)

Vad orsakar översynthet?

Översynthet kan bero på flera orsaker, men den mest troliga är ärftlighet.

Vid översynthet fokuseras inte ljuset som kommer in i pupillerna korrekt på näthinnan. Detta kan bero på att ditt öga är kortare än normalt, och att bildens fokus därför ligger något bakom näthinnan. Detta gör att tidningen du håller i verkar suddig medan alla föremål avstånd ser ut som vanligt.

Så korrigerar man söversynthet

Går det att bota översynthet…? Det finns inga magiska piller som löser problemet, däremot finns det många andra alternativ.

Kontaktlinser för översynthet

Sfäriska kontaktlinser korrigerar suddig översynthet. Överväg noga alla valmöjligheter, t.ex. hur ofta du vill byta kontaktlinser och hur länge du kommer att använda dem under en dag. 

Slipade glasögon

Glasögon är ett annat alternativ att korrigera översynthet. Det handlar om ett livsstilsval mellan linser och glasögon. Tänk igenom båda alternativen.

Ögonlaseroperation

LASIK är också ett alternativ vid översynthet. En oftalmolog använder laser för att omforma en del av hornhinnan. Tänk även på kostnaden om du funderar på detta alternativ. Alla försäkringar omfattar inte LASIK. Hör efter med ditt försäkringsbolag vad din försäkring täcker.

Som vi har sett är översynthet mycket vanligt och enkelt att korrigera. Om du har svårt att läsa liten text, eller ser lite suddigt när du tittar på någon eller något på nära håll bör du kontakta en optiker. Optikern gör en utvärdering av din syn och dina alternativ.

Proceduren är dessutom smärtfri och kommer inte att stjäla särskilt mycket av din tid.

Till skillnad från vissa tillfälliga krämpor som vanliga förkylningar kommer översynthet inte att försvinna utan någon typ av korrigerande åtgärd. Varför gå igenom livet med suddig syn?

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar