Har din optiker sagt att du har astigmatism? Kanske upplever du själv eller en familjemedlem symtom på astigmatism, som suddig syn, när ni tittar på föremål på både nära håll och på avstånd.

Om det här med att se suddigt när du läser beskriver dig ska du veta att du inte är ensam. Astigmatism är ett mycket vanligt synfel. Du har förmodligen hört termen många gånger. Men vad exakt är det?

Hur får man astigmatism?

Enkelt uttryckt är astigmatism ett tillstånd som beror på att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form.

Hornhinnorna hos personer med astigmatism har en mer oval form istället för rund. Detta orsakar ett refraktionsfel som stör ljuset som kommer in i dina ögon. Som en följd av detta blir bilderna suddiga.

Barn med astigmatism och vuxna kan ha svårt att läsa text eller se detaljer på föremål på både nära håll och på avstånd.

Ingen vet dess exakta ursprung. Men även om det kan finnas olika orsaker till astigmatism, finns det en som är vanligare än andra: ärftlighet. Om du ser suddigt, ta en titt på ditt släktträd. Dina föräldrar eller andra släktingar har troligen samma problem.

Går astigmatism alltid i arv? Nej, ibland kan det orsakas av ett trauma mot ögat. Det finns också keratokonus, en störning som får hornhinnan att utveckla en konform. Detta för med sig en svårare form av astigmatism som kan kräva speciallinser eller ett kirurgiskt ingrepp, men som också är mer sällsynt.

Vare sig du har en mild – eller inte fullt så mild – astigmatism, kommer det att krävas någon form av medicinsk korrigering för att du ska se tydligt. Lyckligtvis är de flesta former av vanlig astigmatism där du ser suddigt enkla att korrigera.

Så upptäcker man astigmatism

Har du svårt att se föremål på nära håll och på avstånd tydligt? Ofta förekommande huvudvärk? Besök familjens optiker. Suddig syn innebär inte automatiskt att du har astigmatism. Det kan bero på något annat.

Med några snabba (och smärtfria) tester kan din optiker fastställa om du eller någon familjemedlem har den här typen av synfel, och vilka åtgärder som bör vidtas för att rätta till problemet.

Om du ser suddigt på ögat, boka in ett besök och prata om dina alternativ.

Behandling av astigmatism

Som vi nämnt tidigare är de flesta former av astigmatism lätta att behandla. Du har flera korrigeringsalternativ. Några av dessa är:

  • Glasögon
  • Kontaktlinser
  • LASIK-operation

Tänk på att när det kommer till synkorrigering av astigmatism är inte alla alternativ likvärdiga. Om du är över 40 kanske du behöver multifokala eller bifokala linser.

Prata med din optiker om vilket alternativ som är bäst för dig och din livsstil.

Kontaktlinser för astigmatism

Toriska kontaktlinser ordineras vanligen för personer med astigmatism.

Dessa kontaktlinser är tjockare nedtill för att hindra dem från att rotera när de sitter i. Det här gör att linserna alltid hittar rätt position i ögat för bättre synskärpa. Det förenklar också tillpassningen och din tid hos optikern.

Så om du hör optikern nämna ordet "torisk" så vet du nu vad det innebär i kontaktlinsvärlden.

Att korrigera din astigmatism kan vara så enkelt som att träffa din optiker och följa rekommendationerna. Tveka inte att tala om vilken linstyp du föredrar (t.ex. endagslinser, utökad användning osv.). Din optiker är till för att hjälpa dig.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar