Under dagen blinkar vi automatiskt för att det ska kännas bekvämt. Det bidrar till att smörja och återfukta ögonen så att de inte ska kännas torra. Om du har upplevt varma, torra vindar i ansiktet vet du hur obehagligt det är när det känns som om du hade sandpapper i ögonen.

För vissa oss sitter den här känslan av torra, irriterade ögon kvar. Ibland producerar ögonen inte tillräckligt med tårvätska för att hålla våra ögon fuktiga, och tårarna dräneras inte ordentligt. Detta besvär är vanligt när vi blir äldre. Optiker och ögonläkare benämner detta keratoconjunctivitis sicca men du känner förmodligen till det bättre som kroniskt torra ögon.

Symtom vid kroniskt torra ögon

Kroniskt torra ögon, eller KCS, påverkar personer över 40 års ålder. Vanliga symtom är bland annat:

  • Kliande ögon
  • Röda, blodsprängda ögon
  • Ökad ljuskänslighet

Om du nu tänker: "men så kände ju jag förra veckan", tänk tillbaka på vad du gjorde då. Vi har alla haft röda torra ögon vid något tillfälle. Befann du dig i en varm, blåsig miljö? Kanske satt du på ett kontor med ett konstant luftflöde i ansiktet, eller stirrade alldeles för länge på skärmen på datorn eller TV:n?

En konstant vind kan torka ut våra ögon, och att stirra intensivt in i bildskärmen kan få oss att blinka mindre än vi borde. När detta inträffar tillförs våra ögon inte den fukt de behöver.

Såvida du inte var ute och vandrade i Saharaöknen (eller åtminstone tittade på en långfilm om det på TV:n), och du upplever att ögonen känns torrare än de brukade kan du ha torra ögon.

Behandling av torra ögon

Torra ögon är vanligt, men det är inget som bara "går över" som en vanlig förkylning. Din optiker kommer att ordinera en behandling som du behöver följa för att verkligen lindra besvären.

Dessa behandlingar kan omfatta:

Ögondroppar – om dina ögon är kroniskt torra kan det hjälpa att tillföra fukt under dagen i form av artificiella tårar. Observera att våra tårar innehåller mer än bara vatten. De innehåller även andra ingredienser som hjälper till att bekämpa infektioner och smörjer ögat så att det håller sig fuktigt.

Tro inte att det hjälper att skvätta vatten i ansiktet. Det gör det inte.

Salvor och andra mediciner – om du behöver lite hjälp med att få fart på tårarna finns det receptbelagda mediciner som kan hjälpa. Fråga din optiker.

Kirurgiska ingrepp – vid kirurgisk behandling av torra ögon kan man stänga de kanaler som dränerar tårarna. Varför göra något sådant? För att det kan bidra till att hålla kvar mer tårvätska runt ögonen och därmed hjälpa dem att hålla sig fuktiga.

Det finns ingen enskild metod som lindrar torra ögon för alla, men de metoder som vi listat här har hjälpt andra med det här problemet. Hör efter med din optiker eller annan vårdgivare specialicerad på ögon-om någon av dessa behandlingar kan vara lämplig för dig.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar