Känns dina ögon fuktigare än de borde?

Om du har röda, rinnande ögon kan det bero på flera olika saker. Om det beror på ett främmande föremål eller ämne kan reaktionen i ögonen vara helt normal.

Tårarna har en lugnande effekt på ögonen och håller dem återfuktade. Och i dammiga eller rökiga miljöer fungerar tårarna som ögonens försvarslinje. Men vad kan det vara om ögonen rinner konstant, till och med när du byter miljö?

Låt oss gå igenom möjliga orsaker och vad du kan göra.

Orsaker till rinnande ögon 

Om du har problem med röda, rinnande ögon kan en av de främsta orsakerna vara allergi. Du kanske inte hade några allergiska besvär som barn. Men kroppen förändras när vi blir äldre, och det som är okej ena året kan förändras året därpå.

Förändringar i omgivningen kan också utlösa allergiska reaktioner.

Det här behöver inte bero på att du flyttat till ett område med höga halter av pollen eller ambrosia. Orsaken kan vara mycket mer svårdefinierad. Fråga dig själv följande:

  • Har du nyligen flyttat till en ny bostad?
  • Har någon av dina vänner nyligen skaffat husdjur?
  • Har du börjat på ett nytt jobb?

Var och en av dessa förändringar kan medföra nya typer av irritation på dina ögon.

Ett nytt hus eller lägenhet – även ett som verkar vara väldigt rent – kan dölja något som får dina ögon att rinna. Ett nytt jobb på kontoret kan medföra drag i ögonen och få dem att torka ut och börja arbeta på högvarv för att hålla sig fuktiga. Och en ny väns husdjur kan föra med sig små mängder hår eller mjäll till dina ögon – utan att du ens behöver ha varit hemma hos din vän.

Om inget av detta stämmer in på din situation finns det andra möjliga orsaker till dina rinnande ögon. En sådan kan vara ålder.

Behandling av rinnande ögon: Vad du kan göra

När vi blir äldre försämras kvaliteten på tårvätskan. Tårarna består nämligen inte bara av vatten. Kroppen skapar en blandning som är avsedd att smörja våra ögon. Om dina ögon inte får den fukt de behöver kan de börja överkompensera tårbildningen – därav de rinnande ögonen.

Om det här tillståndet är kroniskt kan din optiker informera dig om alternativ som kan hjälpa dig. Det är viktigt att agera.

Orsaken till dina rinnande ögon kan ha sitt ursprung i något som är lätt att rätta till, så det finns ingen anledning att vänta. Även om tillståndet skulle kräva ett kirurgiskt ingrepp utförs dessa vanligen inom öppenvården. Varför inte åtgärda det tidigt och förbättra din livskvalitet?

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar