Våren!

En tid av aprilregn och vårblommor. Och för många av oss en ny tid av säsongsallergier och brännande, kliande och röda ögon.

Om du genast känner igen dig i den här beskrivningen är du inte ensam. Ögonallergier är mycket vanliga.

Vad kan du göra för att lindra ögonallergier? Massor.

Rinnande ögon, ögonallergier, kliande... usch!

Symtom på ögonallergier kan uppträda när som helst under året. Det kan bero på typ av allergi och var du befinner dig: En säsongsbunden allergi ger vanligen besvär under halva året medan en perenn allergi medför besvär året runt.

En ögonallergi kan orsakas av många yttre faktorer. En säsongsbunden allergi orsakas av allergener i utomhusluften, som t.ex. pollen, ambrosia, gräs m.m. En perenn allergi kan ha olika orsaker, alltifrån mjäll från husdjur till dammkvalster.

Viktigt att notera: Om du har kliande ögon eller andra allergiska symtom bör du kontakta läkare för att få en professionell diagnos. Det kan vara något annat som förorsakar allergiliknande symtom, exempelvis en vagel som är en svullen körtel på ögonlocket, eller till och med ögonkatarr som är en mycket smittsam infektion. (Läs mer om det här.)

Behandling av ögonallergier

Förutom receptbelagd medicinering finns det naturliga huskurer för allergier som du kan prova för att lindra besvären.

Börja med att undvika orsaken (om möjligt). Det kan låta självklart men en gnutta planering kan betala sig senare i form av uteblivna nysningar och en lindrigare allergi.

Om du har en säsongsbetonad allergi kan försöka undvika utomhusaktiviteter under blåsiga vår- och sommardagar. Ett vårregn kan göra underverk för pollennivån. Försök att planera in eventuella trädgårdsarbeten till dagen efter ett regn.

Du kan också vilja lämna skorna utanför dörren så att du inte drar in pollen inomhus.

Fler antihistaminfria idéer för allergier

Att hänga ut lakan och örngott på tork utomhus kan vara toppen ur miljösynpunkt (och för elräkningen). Men under dagar med höga pollennivåer kan torktumlaren vara ett bättre alternativ. Annars riskerar du en natt med nysningar och rinnande ögon eftersom du ligger på material som utsatts för pollen. 

Försök låta bli att klia dig i ögonen med händerna. Detta kan förvärra saken med ögonallergier.

Att tvätta ansiktet och skvätta vattnet i riktning bort från ögonen kan också vara ett sätt att tvätta bort pollen och andra irriterande ämnen. Tvätta först händerna med tvål, och skölj sedan ansiktet utan tvål. Tvålen kan också irritera ögonen.

Vi är alla olika. Du bör alltid rådgöra med läkare om vilken behandling som är lämpligast för din ögonallergi.

Kontaktlinser och allergier

Om du använder kontaktlinser och lider av allergi har du förmodligen varit med om dagar då du bara vill stanna i duschen i timmar. Vi känner igen det. Men innan du struntar i att gå till jobbet eller skolan finns det några åtgärder du kan vidta för att lindra dina kliande röda ögon.

Rengör dina linser och följ tillverkarens rekommenderade schema för användning. Försök komma ihåg den här viktiga åtgärden! Skriv en lapp till dig själv. Skapa en påminnelse som ett mail eller sms.

Förvara dina återfuktande droppar lättåtkomligt. Detta är alltid en bra idé men är i det närmaste obligatoriskt under dagar med mycket pollen.

Överväg om möjligt att byta från månadslinser till endagslinser. Det kan minska mängden allergiframkallande ämnen dina ögon utsätts för.

Ögonallergier är inte kul. Men det finns saker vi kan göra för att förbättra situationen. Fråga nästa gång du besöker din optiker eller läkare om vilka åtgärder som passar bäst för dig.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar