Ögonkatarr (konjunktivit) kan vara väldigt otäckt första gången man drabbas. Dina ögon kommer att klia och kännas obehagliga, de kommer att vara röda och kladdiga och du kommer att må... pyton.

Hornhinnan (den vita delen runt dina pupiller) blir blodröd eller helt rosa, därav sjukdomens engelska namn "pink eye". Men trots att du ser ut som en vampyr behöver du inte vara så orolig. Det går över på en vecka eller så.

Vad behöver du mer veta mer för att lindra ögonkatarren och få den information du söker? Läs vidare!

Hur smittsam är ögonkatarr?

Vi ser många kommentarer i sociala medier från tonåringar och barn i förpuberteten som undrar hur man får ögonkatarr. Svaret: Ögonkatarr är lätt att få – väldigt lätt, faktiskt. Hostningar, nysningar och beröring kan sprida infektionen, och vid gynnsamma förhållanden kan den sprida sig som en skogsbrand.

Så är ögonkatarr smittsamt? Absolut!

Det är mycket vanligt bland barn i skolåldern och extremt smittsamt, vilket innebär att du så långt det är möjligt bör undvika kontakt med andra under de första dagarna efter smittotillfället. Att hosta i armvecket och tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål kan hjälpa till att begränsa spridningen.

Om du eller ditt barn har ögonkatarr bör ni så mycket som möjligt försöka att begränsa kontakten med andra. Det innebär att stanna hemma från skolan eller jobbet under de första 36–48 timmarna efter smittotillfället, vilket är den period då bakteriell ögonkatarr normalt smittar.

Rådgör med läkare för att få mer information – särskilt om tillståndet varar längre än fem dagar.

Vad är ögonkatarr?

Ett mer exakt svar är att ögonkatarr är en inflammation i bindhinnan, det genomskinliga membran som täcker våra ögon.

Ögonkatarr kan orsakas av en bakteriell eller en virusinfektion. Det är inte alltid lätt att se skillnaden mellan de två. Bakteriell ögonkatarr innefattar vanligen en högre grad av skorpbildning under natten. Denna bildas av utsöndringar från ögat. En ögonkatarr orsakad av virus tenderar att hålla sig till ett öga medan den bakteriella formen ofta sprids till båda ögonen. 

Bakteriell ögonkatarr kan behandlas med antibiotika. Virusformen läker vanligen av sig själv. Men återigen bör du söka läkare om du inte ser någon förbättring efter fem dagar.

Behandling av ögonkatarr

Som tidigare nämnts försvinner ögonkatarr vanligen av sig själv. För att hjälpa den bakteriella formen på traven och snabbare bli av med ögonkatarren finns det receptfria antibiotikadroppar att köpa på de flesta apotek.

För en naturlig huskur mot ögonkatarr, prova med att täcka ögonen med varma kompresser. Det kan ge viss lindring, liksom vila och avkoppling. Försök att undvika TV-tittande och blanda inte tvättlappar och kompresser. Detta kan sprida infektionen vidare till andra – och det går snabbt.

Som du kanske kan föreställa dig är det inte det minsta roligt med en hel familj som uppvisar tecken och symtom på ögonkatarr. Så snart du upptäcker en infektion bör du följa de allmänna steg vi listat och besöka din allmänläkare om tillståndet kvarstår, så bör du snart vara på bättringsvägen från denna irriterande men oftast ofarliga ögonsjukdom.  

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar