Ögonen är ett av våra viktigaste organ. Ögonen hjälper oss inte bara att se former, djup och miljontals färger. De hanterar också de ljussignaler som ser till att kroppens interna klocka fungerar som den ska.

Samtidigt är ögonen en av kroppens mest sårbara delar och måste skyddas för att bibehålla och förbättra din syn.

Du kanske känner till att man alltid ska använda skyddsglasögon vid exempelvis snickeri- och trädgårdsarbete. Men det finns andra sätt att skydda ögonen och hålla dem friska varje dag.

Skydda ögonen från solen

I likhet med alla energikällor förser solen oss livsviktiga funktioner, men kan också orsaka allvarliga skador. Den ultravioletta (eller UV-) strålningen, som utgör en stor del av de faror som solljuset står för, kan bränna hud och ögon och orsaka bestående skador om man inte skyddar sig.

Solens UV-strålning är en påtaglig fara soliga dagar på stranden. Men den är lika skadlig när det är mulet eller i snö, som reflekterar ljuset i ögonen.

För att skydda ögonen från solen och skadlig UV-strålning:

  • Använd kvalitetssolglasögon med UV-skydd utomhus
  • Använd bredbrättad hatt eller keps, och ta pauser i skuggan
  • Stirra aldrig rakt in i solen, särskilt inte med kikare eller under en solförmörkelse

Skydd mot överansträngning av ögonen

Ibland utgör vi själva den största faran för våra ögon. Överansträngda ögon löper risk att drabbas av kortare eller längre ögon- eller synproblem. För att skydda synen och hålla ögonen friska bör du minimera ansträngningen genom att:

Ta raster under terminalarbete. Försök att en 15-minuters paus från datorn varannan timme, och vila ögonen var tjugonde minut genom att se dig omkring i rummet.

Se till att du har god belysning. Dina ögon behöver tillräcklig belysning för att läsa och skriva, arbeta på datorn eller titta på TV. I svagt ljus eller mörker tvingas ögonen arbeta hårdare än vanligt och blir överansträngda.

Blinka ofta för att fräscha upp och återfukta ögonen.

Skaffa lämpliga linser eller glasögon. Om du använder glasögon eller kontaktlinser, se till att de alltid är avsedda för dina ögon och den typ av arbete du utför.

Upprätthålla god luftkvalitet. Motverka torra ögon och förbättra synen genom att använda en luftfuktare, upprätthålla en behaglig temperatur och undvika rök och andra föroreningar.

Tänk smart! Besök optikern regelbundet och ta hand om dina ögon så att du håller dem friska.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar