Första gången du upplever "flugor" eller prickar i synfältet kan du tycka att det är störande eller till och med lite oroande.

Hur vet du om du ska oroa dig? Låt oss prata om det!

De flesta grumlingar är normala. Men vissa kan vara ett tecken på bakomliggande problem som du bör ta upp med din optiker.

Här följer några saker du bör veta om grumlingar och hur du ska agera.

Vad är grumlingar – och varför har jag dem i ögat?

Grumlingar i ögonen uppträder som små oregelbundna fläckar eller prickar som sakta rör sig längs ditt synfält. Grumlingar ser ofta ut som:

  • Små mörka fläckar eller prickar
  • Trådar eller strängar eller
  • Delar av spindelnät

Grumlingar i ögonen är inte optiska villor. De består av små bitar skräp som flyter omkring i glaskroppen, den geléliknande massa som får ögongloben att behålla sin form. När dessa små grumlingar rör sig kastar de ibland skuggor på näthinnan. Det här är vad du ser.

Vad orsakar grumlingar i ögonen?

Grumlingar i ögonen orsakas ofta av åldersrelaterade förändringar i glaskroppen. När dina ögon åldras försämras glaskroppen: den blir mer flytande, börjar svikta och lossar från ögonglobens insida, och delar av den tidigare glaskroppen klumpar sig. Det du ser är skuggor av de här små strängarna.

Grumlingar kan också uppkomma när glaskroppen lossar från ytan på näthinnan. Stimuleringen av näthinnan under denna process orsakar ofta blixtar i ögat. När glaskroppen lossar från synnerven kan en tillfällig ringformad grumling uppstå.

Vid denna avlossning kan ibland en bit av näthinnan följa med. Vid näthinneavlossning kommer lite blod ut i glaskroppen. Detta uppträder som en mängd små prickar och är något som kräver omgående kontakt med ögonläkare.

Blödningar och inflammationer i ögat, orsakade av näthinnerupturer, blodkärlsrelaterade problem eller andra skador, tenderar rent allmänt att orsaka grumling. Grumlingar kan också bestå av små fläckar av protein och andra ämnen som kom in i ögat i samband med att det bildades, innan födseln.

När ska man ringa en ögonläkare

Grumlingar och blixtar i ögonen kräver omgående behandling av din ögonläkare, särskilt om dessa uppträder plötsligt. De är ofta ett tecken på näthinneavlossning, vilket kan orsaka blindhet.

Ta alltid upp eventuella synförändringar eller problem, grumlingar eller annat, med optikern vid dina regelbundna undersökningar. Grumlingar upptäcks ibland endast vid synundersökningar, särskilt om de förekommer nära näthinnan.

Behandling av grumlingar i ögonen

De flesta ögongrumlingar kräver ingen behandling. Det tar tid och är frustrerande att lära sig hantera dem. Men många upplever det lättare att lära sig ignorera dem med tiden.

Om grumlingarna är så många eller stora att de påverkar din syn kan en ögonläkare rekommendera att låta avlägsna dem via ett kirurgiskt ingrepp eller laserbehandling.

Laserbehandling av grumlingar i ögonen

Vid laserbehandling skjuter ögonläkaren sönder skräpet i glaskroppen i mindre bitar med laser för att göra dem mindre märkbara.

Laserbehandling av grumlingar befinner sig fortfarande på experimentstadiet och förekommer relativt sällan. Vissa upplever en förbättring efter laserbehandling men andra märker ingen eller liten skillnad, och lasern kan skada näthinnan om den riktas fel.

Kirurgisk behandling av grumlingar i ögonen

Vitrektomi är ett ingrepp där ögonläkaren avlägsnar glaskroppen i ögat via ett litet snitt, och ersätter den med en vätska för att ögat ska behålla sin form. Din kropp skapar en glaskropp på naturlig väg som gradvis kommer att ersätta denna vätska. Vid vitrektomi lyckas man inte alltid avlägsna grumlingarna helt och hållet. Nya grumlingar kan fortfarande bildas efteråt, särskilt om det förekommit blödningar eller näthinnerupturer under ingreppet.

De flesta grumlingar är ofarliga men plötsligt uppträdande grumlingar eller blixtar kan vara ett akut varningstecken från dina ögon. Kontakta din optiker om du upplever plötsliga förändringar i ögat. Regelbundna synundersökningar är också ett viktigt sätt för optikern att hålla sig uppdaterad om eventuella förändringar och upptäcka grumlingar eller andra problem i dina ögon.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar