Den som inte kan se tydligt tar alla chanser som dyker upp. Det går inte att korrigera synen utan linser eller kirurgiska ingrepp. Men det finns vissa grundläggande saker du kan göra för att själv förbättra din synskärpa och ögonhälsa.

Förbättra synen på naturlig väg

Det bästa sättet att förbättra synskärpan på naturlig väg är att ge ögonen vad de behöver för att hålla sig friska. Regelbunden tillgång till näringsrik mat och vitaminer håller dina ögon – och kroppen i allmänhet – på topp.

Vitaminer och antioxidanter

Två vanliga vitaminer och antioxidanter som har visat sig förbättra synen är:

  • Vitamin A (ett underskott skadar vårt förråd av pigmentet rodopsin som är viktigt för att kunna se i svag belysning och nattetid)
  • Lutein

Så hjälper lutein dina ögon

Proteinet lutein återfinns i höga koncentrationer i ett lager i näthinnan där pigmentfyllda celler hjälper till att skydda ögat mot kraftigt ljus. Det finns en mängd forskning som visar att ett luteintillskott hjälper den här processen i våra ögon att naturligt förbättra synen.

Som tur är förekommer antioxidanten lutein naturligt i frukt och grönsaker som spenat, grönkål och mangold

Mat för synen

Många av de vitaminer och antioxidanter som förbättrar synen naturlig återfinns i vanlig mat, bland annat:

  • Morötter, grönkål, spenat och collard greens (en typ av kålväxt) (vitamin A och lutein)
  • Lever (vitamin A), inklusive torskleverolja
  • Mangold, zucchini och brysselkål (lutein)
  • Sötpotatis och smör (vitamin A)

Kan ögonövningar rädda min syn? (Eller bara få mig att se fånig ut?)

Många ögonövningar utges som ett sätt att naturligt förbättra synen och bota närsynthet. Bates-metoden förespråkar att täcka ögonen med händerna, samt att man använder rörelse- och visualiseringstekniker för att omforma ögongloben och förbättra synen. Yan Bao Jian Cao förespråkar massage och akupressur för att lindra ansträngda ögon och ögonproblem.

För ingen av dessa övningar har man dock lyckats påvisa något annat än anekdotiska eller placeboeffekter. Synterapi är ett viktigt område inom optometri som omfattar problem med skelning, ögonrörelser och trötthet. Det finns dock inga säkra belägg för att synövningar kan påverka synskärpan.

Vi kan inte korrigera synen utan professionell hjälp, och det finns inga snabba lösningar för att lösa synproblem. Men med verktyg som god näring och kost kan du själv hjälpa synen på naturlig väg. Du bör som alltid rådgöra med din optiker.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar