Om du läser det här kanske du funderar på att skaffa kontaktlinser för första gången.

Du kanske också undrar om det finns några problem med kontaktlinser som du bör känna till innan du byter ut glasögonen mot kontaktlinser.

För all del. Låt oss ta reda på det tillsammans genom att utforska och besvara olika frågor i ämnet och skilja mellan fantasi och verklighet.

Är kontaktlinser bättre än glasögon?

I de flesta fall handlar det om personliga preferenser. Vid jämförelse av skillnaden mellan kontaktlinser och glasögon behöver man inte helt avstå det ena till förmån för det andra. Många väljer att använda kontaktlinser under vissa tider, till exempel i skolan eller på jobbet, och byter sedan till glasögon. Du kan också variera dig genom att använda kontaktlinser ena dagen och glasögon nästa.

Rengöring av kontaktlinser: Är det svårt?

Du kommer att märka att det inte är så mycket mer tidskrävande att rengöra kontaktlinserna än att putsa glasögonen. Se bara till att du använder steril linsvätska – inte kranvatten. Vattnet i badrummet kan innehålla avlagringar som kan byggas upp på dina kontaktlinser. Det vill du inte råka ut för.

Dessutom får du aldrig – och det här är väldigt viktigt – försöka rengöra linserna genom att stoppa dem i munnen eller spotta på dem. Det troliga är att du då gör det rakt motsatta och istället tillför bakterier.

Om du helt vill undvika att hålla på med rengöring på kvällen kan du överväga att skaffa endagslinser. Den typen av linser är det bara att kasta när du har använt dem färdigt för dagen. Det behövs ingen daglig rengöring.

Är kontaktlinser farliga?

Miljoner människor använder kontaktlinser varje dag utan problem. En del förstagångsanvändare av kontaktlinser oroar sig för att linserna ska åka in bakom ögonen. Ta det lugnt, det kan inte hända. Detta förhindras av ögats bindhinna, den genomskinliga hinna som skyddar ögats yta.

Du bör dock vara medveten om att kontaktlinser är medicintekniska produkter. De får endast ordineras och lämnas ut av legitimerade optiker. Det har förekommit att folk skadat ögonen när de använt "Halloween"-linser.

Makeup och kontaktlinser: Måste jag välja antingen eller?

Det går att använda makeup och kontaktlinser samtidigt om man bara är försiktig med båda. För säkraste användning, sätt först i kontaktlinserna. Du vill inte få oljor och andra ämnen från makeupen på linserna.

Därför bör du alltid tvätta händerna innan du hanterar kontaktlinserna, och undvika att använda kraftigt parfymerad tvål med fuktgivare. Annars kan du överföra oönskade ämnen till linserna.

Det förekommer några generella kontaktlinsproblem som många förstagångsanvändare ibland funderar över innan de går över till kontaktlinser. Se till att diskutera alla eventuella frågor du har med din optiker eftersom mer specifika frågor kan variera från person till person.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar