Sport och idrott har enormt många utövare världen över.

Vi lägger ned mycket kraft på att skydda oss mot brutna ben, hjärnskakningar och till och med blåsor, men glömmer ofta bort att förebygga repade hornhinnor, ögonhålefrakturer och permanent synförlust. Varje år drabbas 40 000 personer av ögonskador som är så pass omfattande att de rapporteras in.

Det finns olika typer av sportglasögon. De är avsedda att skydda synen och ögonen,  men även för att förbättra idrottsliga prestationer.

Bättre spel, bättre prestationer, bättre skydd

Det finns stora fördelar med att använda särskilt utformade sportglasögon, eftersom dessa både skyddar och ökar prestationen. Sportglasögon kan därför vara till hjälp inom många olika kategorier av sport och idrott.

Kontaktsporter

Både spelare och exalterade åskådare är väl medvetna om att vassa armbågar och knän, flygande föremål eller bollar och puckar är sådant man kan råka ut för inom fotboll, ishockey och basket.

Ögonskydd eller skyddsglasögon hjälper till så att dessa föremål inte träffar ögonen, dina ömtåligaste och mest utsatta organ. Du kan förhindra ögonhålefrakturer, svullna näthinnor, inre blödningar, inflammerade regnbågshinnor och katarakt till följd av trubbigt våld.

Sportglasögon ger dig också bättre syn och skydd mot solen och, om du behöver synkorrigering, ger de dig också bättre synskärpa.

Rekommenderade skydd:

  • Ögonskydd eller skyddsglasögon
  • Ansiktsmasker av polykarbonat

Boll- och klubbsporter

I sporter som handboll, squash, tennis, golf förekommer hårda föremål som kommer flygande i hög hastighet. Halk- och imfria glasögon hjälper dig inte bara att fokusera på bollen. De är designade i slagtålig polykarbonat och har olika utformning beroende på vilken typ av sport de är avsedda för och skyddar ögat från att träffas av bollen.

Rekommenderade skydd:

  • Ögonskydd
  • Ansiktsskydd och hjälmar

Vattensporter

Sport- och simglasögon är en suverän lösning inom vattensporter där vindförhållanden och ett hektiskt tempo kan göra att bollar och andra saker kommer flygande i hög fart. Sportglasögon är också mycket viktiga för att skydda mot skadlig UV-strålning och förhindra att utövare hämmas av bländande sken.

Hos simmare som använder kontaktlinser kan simglasögon hålla vatten borta från ögonen, vilket bidrar till att förhindra infektioner som är den främsta orsaken till kontaktlinskomplikationer. (Obs: Använd inte kontaktlinser när du badar!)

Rekommenderade skydd:

  • Ögonskydd eller skyddsglasögon
  • Simglasögon

Välja rätt sportglasögon

Det här bör du tänka på när du väljer ögonskydd eller simglasögon:

  • Köp aldrig ögonskydd eller simglasögon om du inte har linserna med dig eller isatta.
  • Se till att linserna är utformade så att de faller utåt vid en eventuell olycka.
  • Välj linser av polykarbonat som är det mest slagtåliga materialet på marknaden.
  • Sök efter imfria linser och för utomhussporter välj linser med UV-skydd.

Kom ihåg: att skydda dina ögon och din syn. Rådgör med din optiker om du har frågor så att du får rätt ögonvård och glasögon för dina ögon och din livsstil.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska experter. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar