Tanken på ta ut kontaktlinserna kan kännas lite skrämmande för förstagångsanvändare.

Till och med erfarna användare kan uppleva det som lite jobbigt att anpassa sig till något nytt. Vad kan du göra?

Ta det lugnt! Allt blir lättare när du har fått öva lite på det – och det gäller även att ta ut kontaktlinser. Oroa dig inte om det är lite svårt de första gångerna. Det är helt normalt.

För att hjälpa dig kommer här några tips på hur du tar ut kontaktlinserna för att förenkla processen (och dina kvällsrutiner).

Innan du tar ut kontaktlinserna

En av de viktigaste punkterna att lägga på minnet när du ska ta ut linserna är att alltid först tvätta händerna med tvål och vatten. Torka händerna för att minimera mängden vatten som kommer på linserna.

Ett annat viktigt råd när du tar ut (och sätter i) kontaktlinser är att alltid börja med samma öga. Det minskar risken för att du ska förväxla linserna. (Kom ihåg att precis som med dina skor finns det en höger- och en vänsterlins.)

Så tar du ut kontaktlinser

Är du redo att ta ut kontaktlinserna? Då kör vi!

 1. Ställ dig framför en väl upplyst spegel, särskilt i början.
 2. Titta uppåt.
 3. För upp det övre ögonlocket med hjälp av pekfingret på din icke-dominanta hand.
 4. För ned det nedre ögonlocket med långfingret på din dominanta hand.
 5. Tryck försiktigt ihop linsen med långfingret och tummen så att du kan föra den nedåt, bort från ögat. Se till att inte klämma eller vika linsen mer än nödvändigt.
 6. Placera linsen i din andra hands handflata.

Klart! Det är faktiskt enkelt.

Rengöring av kontaktlinser

Felaktig hantering och rengöring av kontaktlinser är en av de främsta orsakerna till ögoninfektioner och andra problem. Om du inte använder endagslinser är en av de viktigaste saker du kan göra för att skydda ögonen och synen att göra rengöringen till en del av den dagliga rutinen när du tar ut linserna.

Snabb och enkel rengöring av kontaktlinser. Allt du behöver göra är:

 • Lägg linsen i handflatan och häll rengöringsvätska på ytan.
 • Gnugga linsen med fingertopparna i 30 sekunder.
 • Upprepa proceduren med linsens andra sida.
 • Lägg linsen i behållaren, täck linsen med ny linsvätska och sätt på locket.

Har du svårt att ta ut kontaktlinserna?

 Här är några saker att tänka på:

 • Återfuktande droppar eller vätskor kan göra det lättare att lyfta linsen från ögat. Om ögonen är torra sätter sig linsen lite hårdare.
 • Det kan förekomma en anpassningsperiod när du börjar använda eller byter kontaktlinser. Se till att du har gott om tid så att du slipper stressa när du tar ut linserna.
 • För linsen mot ögonvitan, särskilt om du oroar dig för att det ska kännas obehagligt. Att föra linsen nedåt mot det nedre ögonlocket kan också göra det lättare lyfta upp den från ögat.
 • Om kanterna på din lins fastnar i varandra droppar du på lite ny rengöringsvätska och gnuggar försiktigt tills de lossar.

Prata med din optiker om du fortsätter att ha problem med att ta ut linserna. Han eller hon kan rekommendera särskilda verktyg för att ta ut linserna som kan förenkla processen. Dessa är vanligen små sugverktyg eller pincetter med mjuka spetsar som hjälper till att lyfta linsen.

Kom ihåg att alla kontaktlinser är medicintekniska produkter och att de i slutänden är ömtåliga. För att skydda dina ögon och din syn är det mycket viktigt att du följer skötselanvisningarna från din optiker, samt från lins- och linsvätsketillverkarna. Rådgör alltid med din optiker innan du börja använda kontaktlinser eller byter linstyp.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar