Att köpa kontaktlinser är inte samma sak som att köpa läsglasögon. Det är inte bara att gå in på ett varuhus och prova några par och bestämma vad som passar bäst för dig. Kontaktlinser är medicintekniska produkter vilket innebär att användare måste följa en föreskriven process för att få dem.

Den goda nyheten…? Att köpa kontaktlinser är enkelt och tar inte lång tid – allt som krävs är ett besök till din optiker.

Så här går det till:

Hur skaffar jag kontaktlinser?

För att ta dig igenom hela processen, låt oss anta att du inte redan har glasögon. Låt oss också anta att du behöver kontaktlinser för att korrigera suddig syn – som till exempel att du har svårt att läsa text eller är närsynt och upplever att föremål på avstånd är suddiga. 

Oj, behöver jag glasögon? Hjälp!

Först och främst, ta det lugnt. Vår syn förändras i takt med att vi blir äldre. Det är normalt. Att försöka ignorera de här synförändringarna och låtsas att du inte behöver glasögon eller kontaktlinser kan leda till huvudvärk och att du måste kämpa mer och mer för att ta dig igenom dagen. Och det är ju ingen bra idé!?

Att köpa kontaktlinser kan hjälpa dig till ett bättre liv eftersom du kommer att se tydligt, och till skillnad från när du köper glasögon kommer ingen att se någon skillnad om du väljer att hålla det hemligt.

Ring och boka en synundersökning

Om du är osäker på vilken optiker du ska gå till, läs recensioner på nätet och fråga runt bland dina vänner. Om du vill ha fler tips om hur du ska hitta den lämpligaste optikern för dig kan du läsa vår artikel med råd om hur du hittar en optiker.

Fundera på vilka kontaktlinser som är rätt för dig

Din åsikt räknas, även om det i slutänden är din optiker som bestämmer vilka kontaktlinser som är rätt för dig. Innan du går på synundersökningen bör du tänka igenom hur ofta du vill byta ut dina kontaktlinser mot ett nytt par. Med endagslinser får du ett nytt fräscht par varje dag. Det innebär att du slipper dagliga rengöringsprocedurer och köp av linsvätskor, vilket gör detta till ett mycket bekvämt alternativ. 

Vad händer under en synundersökning för kontaktlinser?

Att göra en synundersökning är lätt, och är också något du bör göra en gång per år. Du kan i regel förvänta dig att din optiker undersöker hälsotillståndet på dina ögon och ställer några frågor. Läs vår artikel för en mer detaljerad beskrivning av synundersökningar för kontaktlinser.

Var köper man kontaktlinser?

När du väl har fått linsreceptet och dina provlinser är du redo att köpa dina kontaktlinser. Men var ska man köpa dem..? Ska man köpa kontaktlinser på nätet eller hos optikern? Det är upp till dig. Att köpa dem hos optikern kan göra det lite enklare eftersom de vet vad du behöver. Men du kan också leta runt på nätet efter bästa pris.

Håll dig till etablerade källor. Alla gillar att spara pengar. Men låt inte löften om billiga kontaktlinser locka in dig på nätauktionssajter med tvivelaktiga källor. Att försöka spara småpengar när det handlar din ögonhälsa är helt enkelt inte värt risken.   

Använda kontaktlinser för första gången

När du börjar använda kontaktlinser bör du se till att följa din optikers anvisningar. Det är viktigt att följa föreskrivna rengöringsinstruktioner och utbytesintervall. Givetvis måste du också lära dig att sätta i och ta ur kontaktlinserna. (Titta på vår video för att lära dig att enkelt sätta i kontaktlinserna.)

Att köpa kontaktlinser innefattar visserligen några fler steg än att köpa mjölk och bröd på det lokala snabbköpet men är ändå enkelt och smärtfritt. Och när du väl skaffar nya kontaktlinser kommer du att älska att kunna se omgivningen tydligt utan att offra din personliga frihet. 

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar