Kontaktlinsens historia och de förbättringar av dem som väntar i framtiden är spännande ämnen, eftersom de flesta av oss har någon form av synproblem.

Synkorrigering är ett kroniskt behov som finns överallt. I USA använder omkring 168,5 miljoner invånare någon form av korrigerande hjälpmedel såsom glasögon eller kontaktlinser. Det är mer än halva USA:s befolkning!

Fler och fler människor använder kontaktlinser för att förbättra sin syn. Sedan 1991 har antalet kontaktlinsanvändare ökat med 4 % per år. Användarnas skäl för att välja linser istället för glasögon varierar från aktiva livsstilsval till rent kosmetiska.

Vad gör kontaktlinser?

Kontaktlinser är små synkorrigerande linser som sitter i "kontakt" med ögat. De är avsedda för att korrigera refraktionsfel och bibehålla ögonhälsan. De flyter på tårfilmsskiktet på hornhinnans yta.

Moderna kontaktlinser är mycket mer än bara små glaslinser som sitter på dina ögon. De fungerar dock på ungefär samma sätt som vanliga glasögon – som bryter och fokuserar ljuset så att föremål framstår tydligt. Eftersom linserna fäster vid tårvätskan på ytan av ögat rör de sig naturligt med dina ögonrörelser. Detta är bara en av de fördelar kontaktlinser har mot glasögon.

Typer av kontaktlinser

Alla kontaktlinser är inte av samma typ. De finns i olika utföranden, utformade för att uppfylla olika syften. Dessa utföranden kan variera från "modell" till hur ofta du byter dem – t.ex. dagligen eller en gång i månaden. De uppfyller också olika behov, såsom kontaktlinser för astigmatism, för närsynthet och så vidare.

Kontaktlinserna finns i olika styrkor eller "dioptrier". Om du använder kontaktlinser, titta på förpackningen eller i ditt recept. Där kommer du att se plus- eller minustecken, följt av siffror. Utan att gå alltför mycket på djupet uttrycker dessa tecken linsernas form. Olika former korrigerar olika synproblem.

Toriska linser, som är viktade nedtill, hjälper till att korrigera astigmatism. Sfäriska linser, som är identiska runtom, hjälper till att korrigera närsynthet och långsynthet. Det finns också monovision-, bifokala och multifokala kontaktlinser.

Den tekniska historien – kontaktlinser

Kontaktlinser och idén bakom dem har en betydligt längre historia är vad de flesta anar.

Bland många andra av dagens moderna bekvämligheter beskrev Leonardo da Vinci tanken om kontaktlinser redan 1508. Renee Descartes utvecklade detta vidare när han 1636 skissade en utstickande kontaktlins. Senare – år 1801 – blev vetenskapsmannen Thomas Young den första att bära en kontaktlins, som fästes på hans öga med vax!

Ja, det har hänt en del inom linskomfort sedan dess...

Mjuka kontaktlinser

1971 lanserades den första mjuka kontaktlinsen officiellt, och tog oss därmed in i en ny era långt ifrån tidigare hårda kontaktlinser.

Endagslinser

Nästa stora genombrott inom kontaktlinstekniken kom 1988 med lanseringen av de första engångslinserna. Det skulle sedan ta ytterligare åtta år till introduktionen av endagslinser 1996.

Silikonhydrogellinser

Nu har vi silikonhydrogellinser som ger bättre komfort och kan bäras under längre tid än sina föregångare.

Färgade kontaktlinser

Har du någonsin önskat att dina ögon var lite blåare än sin naturliga färg? Nu kan du få det – även om du inte behöver synkorrigering.

Det finns kosmetiska kontaktlinser som förstärker, eller till och med ändrar, din ögonfärg. Detta inkluderar planolinser, linser utan styrkor. (Läs mer om kosmetiska kontaktlinser.) Det finns till och med svarta kontaktlinser som du kan använda till din nästa Halloweendräkt. Men eftersom kontaktlinser är medicintekniska produkter bör du prata med en optiker innan du testar denna typ av skämtlinser.

Oavsett vilka synbehov du har ser det nu ut som om vi har kontaktlinser som kan uppfylla dem.

Hur ser framtiden ut inom kontaktlinser? Håll ögonen öppna!

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar