God hygien är en av de viktigaste faktorerna för att förebygga infektioner och andra problem som kan påverka inte bara din ögonhälsa utan också din framtida syn.

Här är några saker du ska göra respektive inte göra när du rengör dina kontaktlinser – och en förklaring varför.

Så rengör du kontaktlinser

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du tar i kontaktlinserna.

Använd om möjligt antibakteriell tvål, och torka händerna med en luddfri handduk. Använd inte tvål som innehåller olja eller lotion då en sådan kan grumla eller smutsa ned linserna.

Rengör kontaktlinserna med ny rengöringsvätska varje gång.

Använd inte sterilt eller kranvatten, saliv, koksaltlösning eller återfuktande droppar. Inget av dessa alternativ desinficerar eller rengör dina kontaktlinser ordentligt.

Gnugga kontaktlinserna med fingrarna försiktigt och skölj dem därefter med ny rengöringsvätska.

Studier har visat att det bästa sättet att rengöra kontaktlinser är genom att "gnugga och skölja" dem, även med rengöringsvätskor avsedda för rengöring "utan gnuggning". Rör inte linserna med naglarna. Naglar är inte bara vassa, under dem samlas också en mängd smuts och bakterier.

Skölj kontaktlinsbehållaren i ny rengöringsvätska, lämna den öppen och låt den torka upp och ner.

Rengör inte behållaren med vatten då detta kan innehålla föroreningar och mikroorganismer. Lämna inte heller behållaren nära toaletten eller på fuktiga platser då detta kan medföra uppbyggnad av mögel och bakterier.

Andra sätt att hålla kontaktlinser rena

  • Överför inte rengöringsvätska till mindre behållare vid resor eller för förvaring. Detta kan medföra att vätskan inte längre är steril.
  • Håll flaskan med lösning ordentligt försluten och undvik kontakt med ytor eller föremål vid användning.
  • Byt kontaktlinsbehållare minst var tredje månad.
  • Använd aldrig kontaktlinserna i mer än 30 dagar efter att du brutit förpackningen.
  • Undvik rök och andra föroreningar som kan komma in i ögonen och orsaka irritation eller infektioner.

Följ alltid anvisningarna

De anvisningar som medföljer kontaktlinserna, kontaktlinsbehållaren och rengöringsvätskan är, tillsammans med instruktionerna från din optiker, utformade för att säkerställa bästa möjliga skötsel och prestanda för din speciella typ av användning och rengöring.

Till sist, kom ihåg att din optiker finns där för att hjälpa dig hålla dina ögon och din syn på topp. Prata med honom eller henne årligen för att se till att du fortfarande har rätt kontaktlinser och skötselsystem för dina ögon och din livsstil.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar