Multifokala kontaktlinser är utformade för att möjliggöra olika linsstyrkor som fokuserar synskärpan på olika avstånd från användaren. Men hur fungerar detta, och kan det vara något för just din syn? Vi hjälper dig att utforska multifokala kontaktlinser och berättar hur du ska tänka för att bestämma om det kan vara rätt val för dig.

Vad är multifokala kontaktlinser?

Multifokala kontaktlinser är kontaktlinser med flera olika styrkor i en och samma lins. Vanligen finns det en styrka för föremål på mycket nära håll, en styrka för föremål på avstånd och en styrka för föremål på medellångt avstånd. Den här lösningen hjälper människor med presbyopi att korrigera åldersrelaterade synproblem där ögat inte längre kan fokusera på föremål på nära håll.

Vad är skillnaden mellan multifokala och bifokala linser?

Multifokala kontaktlinser är utformade med en gradvis övergång från, å ena sidan, en styrka för läsning på nära håll till, å andra sidan, en styrka för seende på normallångt avstånd. De påminner mycket om progressiva glasögon. Bifokala kontaktlinser däremot, har en skarp kant mellan linsens när- och avståndsstyrkor.

Typer av multifokala kontaktlinser

Multifokala kontaktlinser finns i både mjuka och stabila (RGP), eller i hårda linsmaterial.

Det finns två huvudtyper i utformningen av multifokala kontaktlinser. Det vanligaste är en uppsättning koncentriska cirklar med linsstyrkor för seende på olika avstånd. Det finns också kombinerade designer, som håller såväl när- som avståndsstyrkor nära ditt ögas centrum, och imiterar en naturlig synupplevelse genom att korrigera de specifika aberrationspunkterna i dina ögon.

Välja multifokala kontaktlinser

Hur vet du om multifokala kontaktlinser är något för dig? Här följer några för- och nackdelar att ta hänsyn till före och under ditt besök hos optiker.

Fördelar med multifokala linser

 • Multifokala kontaktlinser har en rad fördelar, bland annat:
 • Bättre synskärpa för synintervallet från nära håll till långt avstånd
 • En mindre abrupt övergång mellan olika styrkor
 • Förmågan att se i de flesta förhållanden utan extra glasögon

Nackdelar med multifokala linser

 • Multifokala kontaktlinser ger en mängd möjligheter synmässigt, men kan också:
 • Vara svårare att justera på grund av olika synupplevelser
 • Medföra bländning i mörker, dimsyn eller skuggor under anpassningsperioden
 • Vara dyrare på grund av den mer komplicerade designen

Alternativ till multifokala kontaktlinser

Om multifokala linser inte låter som ett lämpligt val finns det ett antal andra alternativ, inklusive:

 • Använda läsglasögon tillsammans med vanliga kontaktlinser
 • Monovision-linser
 • Bifokala kontaktlinser
 • Kirurgisk korrigering eller linsimplantat enligt rekommendation från läkare

Din optiker är din främsta tillgång när du överväger att skaffa kontaktlinser och i fråga om andra frågor som rör ögonhälsa. Optikern hjälper dig att hitta rätt korrigeringsalternativ för din livsstil, och utvärderar dig under de första månaderna för att se till du gjorde rätt val.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Kategorier:Kontaktlinstyper
Fler artiklar