Här följer några av de senaste glasögontrenderna och vad du bör tänka på för att ta hand om ögonen samtidigt som du ser bra ut.

Solglasögon

Solglasögon är en viktig modeaccessoar, och samtidigt ett bra sätt att skydda ögonen.

Tyvärr garanterar inte ens dyra märkessolglasögon ett fullgott skydd.

Oavsett om du vill ha nya pilotbågar eller behöver solglasögon med styrka får du här några riktlinjer för solglasögon som är bra både för dina ögon och din look.

Ögonskydd

Solen: Vi förutsätter att solglasögon skyddar våra ögon från solen, men det är inte alltid sant. Hur mörk en lins är eller vilken färg den har säger ingenting om hur väl dina solglasögon blockerar UV-strålning eller blått ljus: linser måste testas mot gällande standarder för UV-skydd. I USA bör linserna blockera 99 % av UVB-strålningar och släppa igenom UVA-strålning motsvarande 30 % av det synliga ljuset.

Vi själva: Solglasögon blockerar det synliga ljuset och kan därför ha en mycket negativ inverkan på vår bilkörning. Solglasögon bör aldrig användas vid körning i mörker, och bör vara godkända för körning i dagsljus.

Övriga risker: Varken vanliga solglasögon eller solglasögon med styrkor är avsedda som skydd mot artificiella ljuskällor (t.ex. sollampor) eller för industrisäkerhet.

Optisk kvalitet

Vill du se bra ut och samtidigt se bra? En test av krokseende är till hjälp för att kontrollera förekomsten av linsproblem.

Test av krokseende: Titta på en vertikal kant eller linje. Flytta huvudet fram och tillbaka och låt ögat svepa längs linsen samtidigt som du tittar på linjen. Om linjen uppfattas som krokig kan linsen vara defekt och du bör leta vidare efter annat par.

Märkesbågar

När du använder glasögon varje dag vill du att de ska återspegla din personliga stil. Som tur är finns det massor av märkesbågar för både män och kvinnor i alla slags moderna och retrostilar. Innan du bestämmer dig för en av de senaste glasögontrenderna bör du stämma av med din optiker så att dina slipade glasögon är rätt för dig.

Modelinser

Intresset för dekorativa eller kosmetiska kontaktlinser ökar. Aktuella trender innefattar bland annat:

Färgade kontaktlinser

Standardlinser är ofta svagt färgade för enklare hantering, men är osynliga när de sitter i. Färgade kontaktlinser ändrar eller framhäver din naturliga ögonfärg genom att täcka en större del av ögat. Du kan ha blå kontaktlinser eller linser i valfri annan färg.

Maskeradlinser

Många filmskapare och makeupartister använd maskeradlinser för att uppnå specialeffekter i reklam- och spelfilmer. Det handlar vanligen om sklerala kontaktlinser som även täcker ögonvitorna. Även om de skapar ett fantastiskt utseende i studion så skymmer de också skådespelarens syn.

Cirkellinser

Cirkellinser, ibland även kallade "Big Eye-linser", får dina ögon att se större ut. Detta uppnås genom att täcka en del av ögonvitorna med färg. Cirkellinser kommer från Asien där det rådjursliknande utseendet hos så kallade animefigurer är populärt.

Dekorativa kontaktlinser medför precis som alla linser stora risker om de används utan professionell vägledning. På grund av växande problem med användare som köper modelinser utan föregående konsultation varken bör eller kan du köpa dekorativa eller korrigerande linser utan ordination.

Det finns många sätt att få dina ögon att se bra ut och samtidigt hålla dem friska. Prata med din optiker om vad som är rätt för dig.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar