Tekniska framsteg medför förbättringar av kontaktlinsmaterial och design som ger användare ökad flexibilitet och fler alternativ. Du kan i allt högre utsträckning välja kontaktlinser som passar din livsstil. Detta innefattar månadslinser som kan sitta i längre, till och med när du sover.

Hur vet du om månadslinser är bra för dig? Låt oss titta närmare på månadslinser och vad du bör fundera över för att se om det kan vara rätt alternativ för dig.

Vad är månadslinser?

Månadslinser är normalt kontaktlinser som kan användas kontinuerligt i upp till 29 nätter och 30 dagar. Ett sådant exempel är silikonhydrogellinser, som släpper igenom mer syre till dina ögon.

Huvudkriteriet för en månadslins är syregenomsläpplighet. När du sover är hornhinnans enda sätt att få det syre den behöver via blodkärlen i ögonlocken.

Ska jag använda månadslinser?

Nya linsmaterial, särskilt silikonhydrogellinser, släpper visserligen igenom mer syre, men alla linser blockerar en del av flödet. Här är några punkter som kan hjälpa dig bestämma om månadslinser medför några nettofördelar för dig.

Fördelar med månadslinser

Månadslinser kan vara till stor hjälp för:

Användare med en mycket aktiv livsstil.

Militär personal eller friluftsmänniskor som inte alltid har möjlighet att rengöra eller hantera linserna på lämpligt sätt kan ha nytta av månadslinser som kan sitta i under längre perioder. Detsamma gäller akutpersonal och skiftarbetare.

Användare med binokulära synavvikelser.

Vissa problem med det binokulära seendet, däribland amblyopi, är lättare att korrigera med kontinuerlig synkorrigering.

Användare med särskilt dålig syn.

En del användare med höga refraktionsfel (närsynthet, långsynthet eller astigmatism) upplever det till mycket stor hjälp att kunna se tydligt hela tiden, särskilt om de vaknar oväntat nattetid.

Risker och andra överväganden

Den största risken med månadslinser är risken för infektioner, som kan leda till blindhet. Andra risker inkluderar neovaskularisering i hornhinnan (där blodkärlen i ögat växer i riktning mot regnbågshinnan i ett försök att lösa ett desperat syrebehov), inflammationer och irritation.

Här är några sätt att minska dessa risker:

  • Ta när det är möjligt ut även månadslinser innan du går och lägger dig.
  • Ta ut kontaktlinserna innan du badar, eller rengör dem efter bad.
  • Undvik att hantera linserna utan att först ha tvättat händerna.
  • Undvik rök och andra dåliga luftförhållanden.
  • Använd inte kontaktlinser efter utgångsdatum.
  • Följ alla anvisningar från optiker och kontaktlinstillverkare.

Vilka är de bästa kontaktlinserna för utökad användning för mig?

Hur länge du kan ha dina kontaktlinser i beror på två saker: linstypen, och din optikers bedömning av hur toleranta dina ögon är vad gäller användning över natten.

Det är extremt viktigt att väga för- och nackdelar med månadslinser tillsammans med din optiker, som också kontrollerar dig under anpassningsperioden för att se till att linserna är lämpliga för dig.

Ta ut kontaktlinserna om ögonen är röda, irriterade eller om du inte ser bra. Till sist, prata med din optiker om eventuella förändringar eller problem, särskilt när du börjar använda nya kontaktlinser.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Kategorier:Kontaktlinstyper
Fler artiklar