Det är viktigt att regelbundet låta kontrollera ögonen hos en optiker, även om du upplever att din syn är bra.

Enligt AOA (American Optometric Association) bör i regel följande besök ske:

  • Minst en gång vartannat år, eller enligt rekommendation, för vuxna i åldern 18–60 år
  • Årligen, eller enligt rekommendation, för personer i åldrarna 6–18 år, samt för dem som är 61 år och äldre
  • För små barn, vid 6 månader respektive 3 år, eller enligt rekommendation

Frågan på mångas läppar: "Vad kostar en synundersökning?" Svaret är, som man kanske kan förvänta sig, att det beror på ett antal faktorer – var du bor, typ av undersökning, om du uppgraderar dina linser eller skaffar nya m.m.

Låt oss titta närmare på vilka faktorer som påverkar prissättningen på en synundersökning.

Priser på synundersökningar

Fråga gärna om kostnaderna i samband med att du bokar tid för en synundersökning. Du kommer troligen att märka att kostnaderna varierar beroende på hur omfattande undersökning du behöver och på specialistkompetensen hos den som utför den.

Totalkostnaden för ett besök hos till exempel en oftalmolog (en ögonkirurg) kommer att skilja sig från kostnaden för en snabb, billig synundersökning hos en lågpriskedja.

Innan du börjar ringa runt bör du vara beredd att uppge följande uppgifter:

  • Eventuell försäkring (om du inte har någon, läs vidare) = vi har inte samma försäkringsystem i Sverige!
  • Tidigare synundersökningar (när besökte du en optiker senast?)
  • Familjehistorik (använde dina föräldrar alltid glasögon?)
  • Din ålder och aktuella synstatus

Om du har svaret på dessa frågor innan du ringer blir det lättare för personalen hos optikern att ge dig en prisuppgift för synundersökningen.

Kan jag få en gratis synundersökning?

Om du uppfyller vissa villkor kan du få din synundersökning gratis eller till reducerat pris. Om du har en särskild sjukförsäkring kan du besöka företagets webbplats för att få information om denna täcker kostnaderna för synundersökningen.

Plus, myndigheterna där du bor kan också i vissa fall tillhandahålla billiga ögonförsäkringar, och dessutom kan det eventuellt gå att få hjälp från lokala organisationer eller stiftelser.

Som tidigare nämnt är det viktigt att kontrollera ögonen regelbundet, även om du inte upplever att du har några problem att se tydligt.

Det kan mycket väl vara så. Men du bör få det bekräftat. Vissa synproblem kan i sina tidiga stadier endast upptäckas av en optiker, och de här problemen är oftast enklare att behandla om de upptäcks tidigt.

Förutsätt inte att kostnaden för en synundersökning är bortkastade pengar. Du kan komma att upptäcka att kostnaden är mer rimlig än du trott, och ett besök nu kan förebygga en mängd framtida ögonproblem.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar