Oavsett om du är ny linsanvändare eller om du har använt kontaktlinser i flera år kan dessa tips på hur du sätter i kontaktlinserna hjälpa dig att undvika linsproblem som andra användare har upplevt.

Köp på dig ett lager linsvätska

Med undantag för om du använder endagslinser bör du inte vänta till sista sekunden innan du kommer på att linsvätskan har tagit slut. Se till att du har ett lager med linsvätska så att du slipper råka ut för det.

Det här är särskilt viktigt eftersom du alltid ska använda ny rengöringsvätska varje gång du hanterar dina kontaktlinser. Rengör aldrig kontaktlinserna med kranvatten. Detta kan innehålla föroreningar och motståndskraftiga, smittsamma mikroorganismer.

Tips för att sätta i och ta ur kontaktlinser

Tvätta och torka händerna innan du sätter i eller tar ur linserna.

Allt du har på händerna när du rör linserna kommer att hamna i ögonen. Tvätta händerna med en mild antimikrobiell tvål och torka dem noga innan du tar i kontaktlinserna. Undvik att använda flytande eller oljebaserad tvål eller lotion innan du tar i kontaktlinserna eftersom detta kan förorena linserna eller resultera i en oljig hinna.

Börja alltid med samma öga när du sätter i kontaktlinserna

När du sätter i linserna bör du alltid börja med samma öga. Risken minskar då för att du ska sätta förväxla linserna av misstag – och, ja, din högra och vänstra lins är olika, precis som dina skor.

Placera kontaktlinsen i handflatan

Håll kontaktlinsen genom att placera den i handflatan. Om du klämmer linsen mellan fingrarna ökar risken för att du ska skada den med naglarna. Naglar kan skada linsytan, och är dessutom en riktig bakteriehärd.

Ta ur linserna om du upplever smärta eller obehag

Om dina kontaktlinser börjar göra ont, kännas torra eller obekväma, eller om folk börjar kommentera att dina ögon är röda, ta ur linserna! Smärta och obehag är ofta dina ögons sätt att tala om att något orsakar problem. Om detta händer ofta, prata med din optiker för att se om du har rätt kontaktlinser för dig.

Ha med dig glasögonen

Genom att glasögonen i närheten, särskilt under semestrar, kan du vila ögonen när de behöver det. Så snart det gör ont eller känns obekvämt att använda kontaktlinserna bör du ta ur dem. Och det blir lättare om du har glasögonen i närheten.

Bär alltid solglasögon, även om du har kontaktlinser med UV-skydd

Inte ens kontaktlinser med UV-skydd blockerar all den UV-strålning som kan skada dina ögon. Genom att använda solglasögon med UV-skydd minskar du ansträngningen och risken för skador på ögonen och synen. Prata med din optiker om vilka olika typer av utomhusaktiviteter du håller på med så att han eller hon kan hjälpa dig bedöma din risk för exponering och rekommendera rätt skydd för dig.

Köp kontaktlinser från legitima källor

Köpa linser på nätet? Kontrollera var verksamheten bedrivs. Vissa linser som säljs på nätet kanske inte är godkända i rätt instanser. Dessutom måste både icke-korrigerande och kontaktlinser med styrkor ordineras av en optiker som ser till att linserna passar och sköter om dina ögons hälsobehov.

Kom ihåg: att ta hand om dina kontaktlinser är detsamma som att ta hand om dina ögon. Prata alltid med din optiker om att skaffa kontaktlinser och om hur du ska använda och sköta om dem på ett sätt så att du håller dina ögon friska.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar