Med slipade kontaktlinser slipper vi massor av de vardagsproblem som vi förknippar med glasögon, och ingenstans gäller det här mer än inom sport och idrott. Kontaktlinser kan vara en särskilt bra lösning för tonåringar som idrottar.

Här är några sätt där kontaktlinser kan bidra till att förbättra dina prestationer.

Bättre idrottsprestationer

Kontaktlinser ger dig ett mycket större synfält än glasögon, ökar den totala synskärpan och förbättrar det perifera seendet. I en rapport från American Optometric Association 2010 uppgav sju av tio undersökta barn att de presterade bättre inom sina idrotter när de använde kontaktlinser än när de använde glasögon.

Boll- och racketsporter

Sporter som handlar om smidighet och snabba rörelser fungerar särskilt bra med kontaktlinser som inte glider omkring (eller flyger av helt och hållet) och påverkar synfältet när du ändrar riktning.

Kontakt- och extremsporter

Extremsporter och hårda kontaktsporter där man riskerar våld mot huvudet (t.ex. brottning eller fotboll) är tillräckligt tuffa utan att man ska behöva oroa sig över att bli skadad av sina egna glasögon.

Racing

Kontaktlinser sitter kvar och ger skarp syn även i höga hastigheter, och de ger dig ett bredare synfält så att du kan se om någon smyger upp bakom dig.

Ökad komfort

Användning av kontaktlinser under träning eller tävlingar innebär att man slipper bli störd av halkande glasögonbågar och oron för att tappa glasögonen. Du kan fokusera på det du gör, inte på att hålla ordning på dina glasögon.

Framsteg inom kontaktlinstekniken kan också ge de som portar eller idrottar ökad komfort. Med engångslinser får du varje dag en fräsch, jämn yta vilket innebär minskad risk för irritation. Senare generationers silikonhydrogellinser har förbättrad syregenomsläpplighet. Detta innebär att dina ögon får mer syre för bättre syn, samtidigt som linserna bibehåller sin vätbarhet och komfort.

Bättre skydd för dina ögon

Utöver att eliminera risken för ögonskador till följd av trasiga eller krossade glasögon kan kontaktlinser för sport göra det lättare att skydda ögonen under utövandet. Kontaktlinser skyddar också såtillvida att de gör det enklare att använda hjälmar och skyddsglasögon som skyddar ögonen från UV-strålning och trubbigt våld.

Användning av kontaktlinser när du sportar eller idrottar kan bidra till att förbättra dina prestationer och ge dig en bättre upplevelse. Prata med din optiker om vilka kontaktlinser som är lämpligast för just din sport.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar