Att använda och sköta kontaktlinser på ett sätt som håller ögonen och synen i bästa möjliga skick kräver mer än vanlig glasögonanvändning. Men vid vilken ålder är det lämpligt att börja använda kontaktlinser? Här följer några tips och saker att tänka på innan man börjar använda kontaktlinser.

Kan barn använda kontaktlinser?

Det finns visserligen ingen rekommenderad eller minimiålder för att använda kontaktlinser. Men det är viktigt att överväga om kontaktlinser är ett lämpligt alternativ. Detta beslut har mindre att göra med ålder än med ditt barns unika egenskaper och omgivande faktorer.

Besluta om kontaktlinser för barn

För att använda kontaktlinser krävs ansvarsfull användning och skötsel. Även om komplikationer är sällsynta (påverkar endast 5 % av användarna årligen) uppstår de flesta när kontaktlinserna är slitna eller hanteras felaktigt.

Klarar ditt barn av det här ansvaret? Har barnet lätt för att lära sig instruktioner? Sköter barnet regelbundet sina sysslor utan påminnelser? Eller glömmer barnet läxorna hemma? Fundera över om ditt barn kan lära sig sätta i och ta ur linserna på rätt sätt, även han eller hon är trött, hålla linserna rena och följa ett regelbundet schema för användning.

Behöver ditt barn kontaktlinser? Har din optiker föreslagit kontaktlinser? Behöver ditt barn dem för att förbättra sina sport- eller idrottsprestationer? Om det handlar uteslutande om ett kosmetiskt problem kanske du ska överväga att prata med ditt barn om eventuella underliggande problem eller grupptryck som kan ligga bakom barnets önskan.

När ska kontaktlinserna användas

För många är frågan om kontaktlinser ett kosmetiskt, och ett praktiskt, beslut. Om barnet eller tonåringen inte behöver kontaktlinser med styrkor utan bara vill se cool ut (eller använda dem som accessoar till en fräck klädsel) går det att hitta en mängd färgade kontaktlinser och Halloween-linser på nätet. Som förälder bör du dock vara medveten om att kontaktlinser på nätet kanske inte är FDA-godkända. Hör alltid efter med din optiker först.

Några fördelar med kontaktlinser

Kontaktlinser med styrkor kan ofta göra våra liv mycket enklare. De kräver ansvarsfull skötsel men kan också:

  • Ge dig ett bredare synomfång
  • Förbättra dina idrottsliga prestationer och upplevelser
  • Med rätt ordination ge en bättre synupplevelse

Kom ihåg att friska ögon innebär god syn. Rådgör med din optiker om du funderar på att skaffa kontaktlinser eller står inför andra beslut som rör din syn.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar