Dagens kontaktlinser, i regel mjuka engångslinser, har olika scheman vad gäller användning och utbyte.

Låt oss anta att du har ett vanligt 8 till 17-schema: Dina kontaktlinser används under dagen och slängs på kvällen, så att du när morgonen kommer sätter i ett nytt par igen. Andra byts varannan vecka eller en gång i månaden.

Dina egna personliga preferenser och rutiner hjälper dig att bestämma vilket schema som passar bäst för dig. Varje schema har sina egna fördelar. Här tittar vi närmare på endagslinser.

Fördelar med endagslinser

Det finns en mängd fördelar med att skaffa endagslinser:

  • Du behöver aldrig rengöra dem – glöm den rutinmässiga kvällsrengöringen och alla flaskor med linsvätskor. I slutet på en lång dag slänger du dem bara och går och lägger dig.
  • Endagslinser är också den användningstyp som är lättast att komma ihåg – inga fler påminnelser i kalendern om att det är dags att byta linser. Ta ut dem på kvällen och sätt i ett nytt, fräscht par varje morgon.
  • Endagslinser är tidsbesparande – förutom att du slipper ifrån tiden för rengöring kan du också ha med dig extrapar så att du slipper åka hem.
  • De kan vara till hjälp vid ögonallergier – med mindre tid för uppbyggnad av beläggningar minskar endagslinser chansen för allergier att blossa upp. Att börja varje dag med en fräsch och jämn linsyta är också skonsammare mot irriterade ögon.
  • Fantastisk för tonåringar! Hur många föräldrar önskar inte att de kunde säga det? Med allt som händer, från skola till sportande och det sociala livet, är det lätt för tonåringar att glömma bort eller strunta i att rengöra eller byta kontaktlinser. Att låta bli den här delen av kontaktlinsskötseln kan medföra hälsorisker för ögonen, men med endagslinser behövs ingen rengöring och bytet går snabbt och lätt.

Andra saker att känna till om endagslinser

Eftersom du kastar dem varje dag kommer du att behöva köpa fler linser. (Och kom ihåg att du kommer att behöva en förpackning för varje öga, så ett 30-dagarsförråd innebär 60 kontaktlinser.)

Din optiker kommer att undersöka dina ögon så att du får rätt ordination. Ditt val av endagslinser eller andra typer av användning baseras framför allt baseras på dina egna önskemål. Men din optiker kan hjälpa dig att väga för- och nackdelarna med utgångspunkt från dennes kännedom om din syn och hur du sköter dina ögon.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Kategorier:Kontaktlinstyper
Fler artiklar