Bifokala kontaktlinser är linser utformade för att behandla de problem med fokusera, som förknippas med presbyopi, genom att använda olika styrkor.

Presbyopi är ett synproblem som drabbar alla i 40–45-årsåldern. I den åldern mister dina ögon förmågan att fokusera skarpt på liten text som är nära dig, som i tidningar, menyer eller böcker.

Bifokala synhjälpmedel kan hjälpa dig att läsa. Men som vi kommer att se måste detta inte vara liktydigt med bifokala glasögon. För att veta mer, låt oss ge dig en introduktion till bifokala linser och berätta vad du behöver tänka på om du funderar på att skaffa bifokala kontaktlinser.

Vad är bifokala kontaktlinser?

Bifokala kontaktlinser är linser med två olika styrkor i en och samma lins. Den ena styrkan är till för att läsa på nära håll och den andra för att se normalt på avstånd. De dubbla styrkorna hjälper användare med presbyopi, där åldersrelaterade förändringar i ögat gör det svårt att fokusera på föremål på nära håll.

Vad är skillnaden mellan bifokala och multifokala linser?

Bifokala kontaktlinser är utformade med en tydlig gräns mellan närstyrkan och avståndsstyrkan. Du växlar mellan områdena på samma sätt som med bifokala glasögon. Multifokala linser har en gradvis övergång mellan när- och avståndsstyrkan.

Typer av bifokala kontaktlinser

Det finns två sorters utformning av bifokala kontaktlinser. Den första efterliknar bifokala glasögon, med en separat sektion för varje styrka. Denna typ av bifokala linser kallas segmenterade, eller ibland alternerande. Närstyrkan sitter oftast i linsens nedre del medan resten av linsen har normal avståndsstyrka.

Den andra sortens bifokala kontaktlins är koncentriskt utformad. Normalstyrkan sitter placerad i linsens centrum och runt denna sitter närstyrkan. Denna linstyp kallas koncentrisk eller simultan.

Bifokala kontaktlinser finns i både mjuka och stabila (RGP), eller i hårda linsmaterial.

Välja bifokala kontaktlinser

Här är några bra saker att tänka på för att hjälpa dig bestämma om bifokala kontaktlinser är något för dig.

Fördelar med bifokala linser

 • Fördelen med bifokala linser är att du:
 • Inte längre behöver läsglasögon.
 • Får god synskärpa på både nära håll och på avstånd.
 • Liknar bifokala glasögon, kräver ibland mindre anpassning.

Nackdelar med bifokala linser

 • Bifokala kontaktlinser kan ibland vara svåra eftersom:
 • Du måste lära dig hur du ska växla mellan styrkorna.
 • De kan ibland påverka djupuppfattningen.
 • De kan orsaka ögontrötthet, särskilt i fall där segmenterade bifokala linser (med lässtyrkan i linsens nedre del) kombineras med mycket terminalarbete.

Alternativ till bifokala kontaktlinser

Det finns många bra alternativ om bifokala linser inte låter så lockande för dig, eller om du testar dem och du och din optiker bestämmer att det kanske inte är det lämpligaste alternativet.

Alternativ utan kirurgiska ingrepp innefattar:

 • Vanliga kontaktlinser för avståndskorrigering kombinerat med läsglasögon
 • Monovision-linser
 • Multifokala kontaktlinser

Kom ihåg, att skaffa eller byta kontaktlinser är ett beslut du bör göra i samråd med din optiker. Korrekt ordination och tillpassning är avgörande för dina ögons hälsa, komfort och prestanda.

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Kategorier:Kontaktlinstyper
Fler artiklar