Tittar dina barn på för mycket TV?

Idag betyder TV så mycket mer än bara TV-program. Det finns DVD:er, strömmande film, TV-spel och mycket annat. Barn exponeras inte bara via TV-apparaterna utan också via datorer, smartphones, iPads och portabla DVD-spelare... listan är lång. Är all den här tiden framför skärmen och TV:n dålig för barn?

Här är några saker att tänka på för att hjälpa dig bestämma vad som är bäst för ditt barn.

Är TV bra för barn?

Det kan förekomma underhållande, och ibland lärorikt, material för barn på TV. Men alltför mycket av något är inte bra för någon, och detta gäller definitivt TV. Här följer några invändningar som du bör tänka på när du övervakar ditt barns TV-vanor.

Det är en stillasittande aktivitet

Att sitta framför en skärm i timmar gör att ditt barn går miste om den aktiva lek och träning som barn behöver för att växa sig starka och friska.

Det kan verka som ett hinder för social delning och för fantasin genom kreativ lek

Det framstår allt tydligare att inlärning genom kreativ lek, särskilt tillsammans med andra barn, är en av hörnstenarna i utvecklingen under barndomen. Att titta på TV-program är, även om det är underhållande, en passiv sysselsättning som inte engagerar dina barn till sin fulla kapacitet.

Många beståndsdelar i TV-program är inte lämpliga för barn

Trots enheter med föräldrakontroll och ett ökande utbud av barnprogram på nätet, och särskilda barn-TV-kanaler, kan du inte kontrollera och filtrera bort allt.

Vilka TV-program är bra för barn?

Titta på åldersanpassade program, i måttlig omfattning, tillsammans med ditt barn. Försök undvika att använda TV:n eller datorn som barnvakt i flera timmar i sträck. På så sätt kan du se vad ditt barn tittar på, och få möjlighet att diskutera det med barnet.

Om du har ett yngre barn, se till att skratta och engagera dig i vad som händer på skärmen, även om humorn inte är på din nivå. Detta hjälper dig att knyta an till ditt barn och göra familjestunderna mer speciella.

Syn och barn: kan TV-tittande skada barns ögon?

Precis som med alla former av skärmtid, kan ett övermått av det medföra ögontrötthet och andra problem, särskilt för unga ögon som fortfarande utvecklas. Barns hjärnor fortsätter att utvecklas ända upp i 20-årsåldern.

Några saker att komma ihåg:

  • Både du och barnen bör vila ögonen i 15 minuter efter varje två timmars skärmtid.
  • Titta bort i några sekunder med några minuters mellanrum (detta fungerar bra om du och barnet tittar tillsammans och interagerar med varandra under programmet).
  • Varken du eller ditt barn bör någonsin titta på TV i totalt mörker.

Om barnet sitter för nära TV:n kan detta vara ett tecken på att det behöver glasögon. Låt kontrollera ditt barns syn regelbundet och ta alltid upp eventuella frågor eller farhågor med din optiker.

Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med TV. Det kan erbjuda stimulerande, lärorikt innehåll. Det kan innebära en god möjlighet för familjen att umgås. Men för mycket skärmtid och TV-tittande kan hålla ditt barn borta från andra hälsosamma aktiviteter, utsätta barnet för innehåll som det inte är redo för, eller anstränga barnets ögon.

Kom ihåg, lite TV-tittande räcker långt!

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar