Myter och fakta – Vanliga frågor om kontaktlinser

Kan jag bada med kontaktlinserna i? Duscha?

Nej. Till och med den renaste simbassäng kan innehålla bakterier, och det är ännu värre i badtunnor, sjöar, åar och i havet. Till och med kranvatten kan innehålla mikrober. Bakterier och kontaktlinser är en dålig kombination som kan leda till infektioner, irritationer eller till och med sår i ögat.

Kan jag rengöra linserna med vatten?

Nej. Se ovanstående risker för föroreningar när du använder något annat än linsvätska till linserna.

Kommer min kontaktlins att försvinna in bakom ögat?

Nej, ögats struktur gör att det är helt omöjligt. Det kan ibland hända att det blir lite svårt att hitta linsen om den åkt in under det övre ögonlocket. Men det brukar lösa sig med hjälp av en väl upplyst spegel, lite blinkande och en gnutta tålamod när du tar ur den.

Vad ska jag göra om jag tappar kontaktlinsen?

Rengör alltid och desinficera kontaktlinsen noga med ny linsvätska om du har tappat den på marken eller på kläderna. Stå alltid nära ett handfat eller ett bord när du tar ur linserna så att du lätt hittar en lins om du skulle tappa den. Kom ihåg att först sätta i proppen i handfatet. Om du placerar en mörk trasa eller handduk i handfatet innan du börjar kan det göra det lättare att hitta linsen om du tappar den.

Hur ser jag om min kontaktlins är felvänd?

Placera linsen på pekfingret. Titta på den. Är den konkav och böjd uppåt, i en skålform? I så fall, bra! Om den är konvex och kanterna böjer sig utåt mot fingret är linsen felvänd.

Vad ska jag göra om kontaktlinserna får mina ögon att svida eller göra ont?

Detta kan ibland vara ett tecken på något är fel, men kan också bero på att något fastnat under linsen. Ta ur linsen, rengör och desinficera den noga. Om du fortfarande känner obehag när du satt i linsen igen tar du ur den och kontrollerar den noggrannare. Linsen kan ha en repa eller något som sitter kvar trots att du gjort rent den. Kasta i så fall linsen och prova en ny. Om du upplever obehag i ögonen trots att du följt dessa steg, eller när du inte har några kontaktlinser på dig, bör du sluta använda linserna och omgående kontakta din optiker.

Kan jag använda kontaktlinser om jag använder progressiva glasögon?

Ja. Det finns särskilda så kallade multifokala kontaktlinser. Dessa hjälper personer som behöver synkorrigering både på nära håll och på avstånd.

Hur länge kan jag ha linserna i utan att ta ur dem?

Följ alltid din optikers rekommendationer om bärtider. Använd inte kontaktlinserna längre tid vad som ordinerats. Det är dåligt för ögonhälsan och för linsernas prestanda.

Kan jag fortfarande använda smink om jag använder kontaktlinser?

Ja. Du måste bara vara försiktig, både när du sätter i dem och när du sminkar dig. Sätt i linserna först så att du inte överför olja eller rester från sminket till linserna med fingrarna. Och kom ihåg att alltid börja med att tvätta händerna.

Kommer kontaktlinserna att skada mina ögon?

Miljoner människor använder kontaktlinser varje dag utan problem. Med rätt skötsel och hantering av linserna bör du kunna använda dem utan större problem. Men kontaktlinser är medicintekniska produkter och kan bara ordineras och lämnas ut av en legitimerad optiker. Använd aldrig någon typ av kontaktlinser utan att först ha pratat med din optiker och fått ett recept.

Kan jag sova med linserna i?

Alla kontaktlinser är inte godkända för utökad användning eller användning över natten. Rådgör med din optiker för att få information om vilken bärtid som ordinerats för dig.

Kan jag använda ögondroppar?

Bara enklare återfuktande droppar. Använd inte andra receptfria droppar mot rödögdhet samtidigt som du använder kontaktlinser. Leta efter droppar som är till särskilt för kontaktlinsanvändare eller be din optiker om en rekommendation.

Vilken linsvätska ska jag använda?

Leta efter en linsvätska av allt-i-ett-typ, dvs. med texten ”multipurpose”. Den här typen av vätskor både rengör och desinficerar dina linser.