Rengöring och desinficering av dina kontaktlinser med allt-i-ett-vätska.

Rengöring och desinficering av linserna är en av de viktigaste saker du kan göra. Felaktig hantering och rengöring av kontaktlinser är en av de främsta orsakerna till ögoninfektioner och andra problem. Se därför till att göra rengöring och desinficering till en del av den dagliga rutinen när du tar ur linserna i slutet av dagen.

Om du valt att endagslinser kan du förstås hoppa över allt det här!

Steg 1:
Ta ut linsen och lagt den i din kupade handflata. Applicera därefter ny linsvätska på linsytan. Följ anvisningarna på allt-i-ett-vätskan om hur många droppar du ska använda.

Steg 2:
Gnugga linsen i linsvätskan. Följ anvisningarna på allt-i-ett-vätskan om hur länge du ska gnugga och skölja linserna. Se till att rengöra båda sidor av linsen.

Steg 3:
Placera linsen i linsbehållaren, täck den med ny linsvätska och sätt på locket. Följ anvisningarna på allt-i-ett-vätskan om hur länge linserna ska blötläggas för att desinficeras.

Det är allt! Förvara alltid linserna i linsbehållaren, i ny linsvätska, när du inte använder dem.

Skötsel av linserna

Kontaktlinser är ömtåliga, mycket exakta medicintekniska produkter. För att få ut maximalt av dem är det viktigt att de behandlas varsamt. 

  • Följ alltid den bärtid som din optiker har ordinerat. Att förlänga bärtiden kan skada linserna och dina ögon.
  • Var försiktig! Dagens mjuka kontaktlinser kan gå sönder. Om det händer dig, kasta linsen. Kläm inte linserna när du hanterar dem. Var också försiktig med vassa föremål, till exempel smycken eller naglar, som kan repa linserna.
  • Använd ny linsvätska varje gång. Inte vatten. Inte tidigare använd vätska. Och definitivt inte saliv. Om du bara använder ny linsvätska minimerar du risken för att få bakterier och andra föroreningar på linserna.
  • Gnugga och skölj, även med gnuggfria skötselsystem. Följ anvisningarna som medföljer linsvätskan. Rengör och desinficera linserna i ny vätska, skölj dem i ny vätska. Gnugga därefter och skölj dem igen i mer ny linsvätska. Forskning visar att detta fortfarande är det bästa sättet att hålla dem rena. Om du använder en vätska som innehåller peroxid bör du alltid följa anvisningarna och läsa samtliga varningstexter och försiktighetsuppmaningar på flaskan eller förpackningen. Använd aldrig peroxidlösningen direkt i ögat.
  • Skölj alltid ur linsbehållaren med linsvätska efter varje användningstillfälle, lämna den öppen och förvara den upp och ned på en torr, ren plats när du använder linserna. AOA (American Optometric Association) rekommenderar byte av linsbehållare var tredje månad.

Och som vanligt är din optiker din bästa källa för att få information och hjälp. Följ alltid optikerns anvisningar, anvisningarna i bipacksedeln till linserna samt på linsbehållaren och linsvätskan. De arbetar alla tillsammans för att hålla dina linser, och dina ögon, i bästa möjliga trim.