Innan du sätter i linserna första gången:

  • Ha alltid med dig dina glasögon. Ibland vill du kanske låta ögonen vila från kontaktlinser. Då är det bra att ha glasögonen nära till hands.
  • Köp på dig extra linsvätska. Du vill inte komma på att linsvätskan har tagit slut när du är på väg att lägga dig. Rengör aldrig kontaktlinserna med kranvatten! Det kan förorena linserna och skada dina ögon.
  • Börja alltid med att tvätta händerna med tvål och torka dem noga. Det gör det lättare att hanterar linserna och förhindrar att de blir smutsiga eller förorenade av bakterier. Försök hitta en oljefri tvål.
  • Ignorera inte obehagskänslor. Om linsen orsakar smärta kan det bero på skräp på linsen eller något annat problem. Ta alltid ut, rengör och desinficera linsen, och kontrollera att den är fri från skador eller repor innan du sätter i den igen.

5 steg till hur du sätter i linserna

Steg 1: Kom ihåg att alltid börja med att tvätta händerna.
Om du tvättar händerna med en oljefri tvål minskar risken för att du får bakterier, smuts eller en oljig hinna på linserna.

Steg 2: Börja alltid med samma öga.
Precis som glasen i dina glasögon finns det en höger- och en vänsterlins som har olika utformning för att ge bästa tänkbara synkorrigering på varje öga. Börja alltid med samma lins så att du undviker att förväxla linserna. Tips: Om du är högerhänt börjar du med höger lins. Om du är vänsterhänt börjar du med den vänstra.

Steg 3: Ta försiktigt upp linsen.
Placera linsen på fingertoppen och håll upp den mot ljuset så att du ser den tydligt. Är den skålformad? Då är du nästan klar. Kontrollera att linsen är fri från skador och repor, rengör och desinficera den med linsvätska.

Steg 4: Sätt i linsen.
Lyft upp det övre ögonlocket med din fria hand. Dra ned det undre ögonlocket med ”linshandens” långfinger. Håll linsen på pekfingertoppen och placera den på ögat. När linsen satts in, tittar du från sida till sida för att positionera linsen över den färgade delen av ögat. Se till att linsen sitter bekvämt på ögat så att den inte ramlar ut.

Steg 5: Blinka och du är klar.
Blinka naturligt och ta en titt i spegeln. Om allt känns bra och ser bra ut, kan du fortsätta njuta av en dag med god syn utan glasögon.

I början kan det kännas lite onaturligt att sätta i kontaktlinserna. Kom ihåg följande tips om du får problem:

  • Kontaktlinser kan fastna. Om din fingertopp är för blöt finns det risk att linsen fastnar på den istället för på ögat. Prova att torka av fingret mot handleden så att linsen lossar lättare. Om ögat är torrt kan det å andra sidan hända att linsen inte fastnar på det. Droppa 1–2 återfuktande droppar i ögat och gör ett nytt försök att sätta i linsen.
  • Se till att hålla båda ögonen öppna när du sätter i linserna. När du koncentrerar dig kan det vara frestande att blunda med ena ögat, men ögonen arbetar tillsammans. Om du blundar med det ena kommer det andra att smalna av och göra det svårare att sätta i linsen.
  • ”Lyssna” till dina ögon. Obehag kan vara ett tecken på att linsen sitter fel, att det finns skräp på linsen eller att ögat inte får tillräckligt med syre. Om du upplever obehag bör du ta ut linsen. Kontrollera att den är fri från repor och skador, rengör därefter och desinficera den innan du sätter i den igen. Om obehaget kvarstår bör du sluta använda linserna och prata med din optiker.