Katarakt grumlar igen ögonens linser och gör det svårare att se tydligt. Detta kan hända när proteiner byggs upp och bildar ett grumligt skikt på linsen.

Som du troligen inser minskar detta den mängd ljus som kan komma in.

Du kan nästan se det som kondens som bildas på en kameralins och gör det svårare att se tydligt.

Symtom på katarakt

Personer med katarakt upplever problem vid bilkörning i mörker, då de upplever halofenomen runt mötande bilars strålkastare. Dessa reflexer kan även fortsätta in på dagen, tillsammans med tidigare nämnda "dimsyn".

Det tar ofta ett tag för katarakter att bildas, vilket förklarar varför vi ofta förknippar besvären med äldre personer. Det kan dock förekomma till och med hos spädbarn.

Förfaranden vid kataraktoperationer

En kataraktoperation kan först låta lite skrämmande men är mycket vanligt och kan utföras inom öppenvården. Du behöver samråda med en oftalmolog (en ögonkirurg) om vilka alternativ du har och vad som rekommenderas för dig.

Du får lokalbedövning och därefter kan man med hjälp av ultraljud sönderdela katarakten så att du ser tydligt igen. Det handlar visserligen fortfarande om ett kirurgiskt ingrepp men processen är vanligen snabb och okomplicerad.

I andra fall kan man sätta in en artificiell lins. Om du har katarakter i båda ögonen kan du förvänta dig två separata operationer, så att det första ögat får läka helt innan man opererar det andra.  Återigen kan din oftalmolog ge dig ytterligare råd vad gäller dina individuella behov.

Förebygga katarakt

Information från studien Nurses’ Health Study har visat att en hälsosam diet som innefattar en mängd C- och E-vitaminer samt lutein och zeaxantin kan vara till hjälp mot katarakt.

Att säga ja till färska, gröna och bladrika grönsaker och nej till cigarretten efter maten kan enligt denna och andra studier senarelägga uppkomsten av katarakt.

Betyder det här att befintliga katarakter kan försvinna om man äter mycket grönkål? Nej. För att lyckas med det måste du fortfarande söka ögonvård. Men grönkål, spenat och sareptasenap kan hjälpa till att förebygga bildandet av katarakt.

Om du redan har katarakt bör du tala med din optiker om vilken åtgärd som är lämpligast för dig. Optikern kan komma att rekommendera att du avvaktar med operation. Om inte, finns det ingen anledning att skjuta upp möjligheten att få god syn. Proceduren är vanlig och relativt enkel.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar