Dina ögon är unika och det finns en rad faktorer som kan bidra till att lösa denna viktiga fråga.
I samarbete med din optiker kan vi hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när det gäller vilka kontaktlinser som är bäst för dig.
Låt oss först täcka in en del basinformation om din ögonhälsa och om du är närsynt, översynt eller har astigmatism.
Kontaktlinser för astigmatism
Vi får ofta frågan: "vilken linstyp är bäst för astigmatism?” Bra fråga! Det här är toriska kontaktlinser som kan korrigera din syn om föremål på både nära håll och på avstånd är suddiga.
Läs vår artikel om astigmatism.
Presbyopi: Vad är det?
När du blir 40–45 år kan du börja märka att det blir svårare att se föremål på nära håll. Det här händer alla. Denna långsynthet kallas för presbyopi och kan enkelt korrigeras med multifokala eller bifokala kontaktlinser.
Läs vår artikel om presbyopi.
Vad är Översynthet (hyperopi)?
Översynthet – eller hyperopi som din optiker kan kalla det – är förmågan att se saker på avstånd tydligt medan föremål på nära håll blir suddiga. Till skillnad från presbyopi kan översynthet inträffa i alla åldrar. Problemet kan korrigeras med både glasögon och kontaktlinser.
Läs vår artikel om långsynthet.
Vad är närsynthet (myopi)?
Närsynthet eller myopi: det betyder samma sak. Det här tillståndet yttrar sig så att du kan se föremål på nära håll tydligt medan föremål på avstånd kan verka oskarpa. Liksom med långsynthet kan problemet korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller med ett kirurgiskt ingrepp.
Läs vår artikel om närsynthet.
Endags- eller månadslinser: Vad passar bäst för mig?
Mjuka kontaktlinser är mycket bekväma, och tack vare förbättringar i tillverkningen kan du nu välja mellan en rad olika linser för engångsbruk. Oavsett om du föredrar endags- eller månadslinser bör du fråga din optiker om vilken typ och vilket utbytesintervall som passar bäst för dig.
Läs vår artikel om endagslinser.
Valmöjligheterna är många när det gäller glasögon och linser.
Din optiker kan ge dig korrekt ordination för dina synbehov. Vi samarbetar därefter med optikern för att förse dig med rätt kontaktlinser för att uppfylla dessa behov.
Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.