Synen är ett av våra mest komplexa sinnen. Men har du någonsin funderat på hur ögonen faktiskt fungerar?

Människans syn är en ganska fantastisk process.

Låt oss för att bättre förstå hur vi ser saker gå igenom vad de olika delarna, eller "strukturerna", i våra ögon gör och svara på frågan hur ögat gör det möjligt att se. Låt oss ägna några minuter åt att titta närmare på detta.

Ögats delar – utvändigt

Våra ögon är organ, precis som hjärtat, njurarna och huden (vårt största organ). Ögats anatomi är oerhört komplex.  I varje öga finns över två miljoner fungerande delar. Dessa innefattar utvändiga strukturer som:

  • Ögonlocken, som skyddar dina ögon.
  • Sklera – senhinnan – och hornhinnan, som täcker och hjälper till att skydda ögats inre.
  • Tårfilmen, som tillför syre till hornhinnan och håller dina ögon friska och bekväma.

Kul fakta: Visste du att vi blinkar omkring 12 000 gånger varje dag eller att hornhinnan är den enda struktur i vår kropp där det inte finns några blodkärl? Blodet tillför syre till våra kroppsdelar medan hornhinnan får sitt syre direkt från luften. Varför? Transparens. Den är nödvändig för god syn.

Nu känner vi till hur ögats utsida ser ut. Då har det blivit dags att titta närmare på vad som finns inne i ögat och svara på hur det kommer sig att vi kan se solen gå upp eller den där tallriken med favoritfrukosten på morgonen.

Ögats inre

Ögats huvudsakliga inre strukturer innefattar:

  • Iris (regnbågshinnan), som är den färgade delen av ögat.
  • Pupillen, den svarta runda öppning i mitten av iris som släpper in ljus.
  • Kristallina linsen, som hänger bakom irisen, gör det möjligt att fokusera på föremål på både nära håll och på avstånd.
  • Näthinnan, som är ett mycket tunt lager bestående av miljoner fotoreceptorer som kallas tappar och stavar.

Varje morgon när du vaknar kommer ljus in i dina ögon genom näthinnan och pupillerna. Om du befinner dig i ett mörkt rum och tänder starka lampor drar dina pupiller ihop sig för att begränsa mängden ljus. Det motsatta händer om du kommer in i ett mörklagt rum från starkt solsken. Då utvidgas pupillerna för att släppa in mer ljus så att du kan se bättre i den nya miljön.

När ljuset har passerat pupillerna och kristallinsen fokuseras det på näthinnan. Och här kommer den överraskande delen, bilderna vänds upp och ner i bakre delen av ögat! Ja, du läste rätt.

När ljuset når den bakre delen av ögat färdas det längs nerver i näthinnan som går ihop till ett nervstråk. De här bilderna färdas därefter hela vägen till hjärnan via synnerverna. När hjärnan bearbetar informationen vänder den bilderna igen så att vi slipper se världen upp och ned. Utan detta skulle våra liv kunna bli otroligt komplicerade!

Vårt synsystem är verkligen effektivt utformat.

Det här kan låta lite märkligt men är det bästa sättet för vår kropp att snabbt bearbeta informationen. Detta väcker frågan om vad som händer när inte allt fungerar perfekt med dina ögon?

Vanliga synproblem

Som vi har kunnat läsa har ögat en fascinerande anatomi. Du ser tydligt när hornhinnan, kristallinsen och näthinnan alla samarbetar som de ska. Tyvärr är det inte alltid så.

En syn som inte är perfekt har ofta genetiska orsaker. Om dina föräldrar behövde synkorrigering när de var små är det troligt att också du kommer att behöva det tidigt i livet. Här är några vanliga synproblem vi ställs inför.

När ljuset som kommer in i ögat fokuseras framför näthinnan istället för direkt på den, har du drabbats av myopi eller närsynthet. Föremål på avstånd upplevs då som suddiga och otydliga. Om du har myopi kan du ha ögon som är större än normalt. (Läs mer om närsynthet.)

På samma sätt gäller, som du kanske gissat, det motsamma om du har översynthet eller hyperopi. I detta fall fokuseras ljuset som kommer in genom pupillerna bakom näthinnan. Det här beror ofta på att man har en plattare hornhinna eller ett kortare öga än normalt. (Läs mer om översynthet.)

Ett annat synproblem som alla förr eller senare ställs inför är presbyopi, vilket inträffar när den kristallina linsen mister förmågan att fokusera ordentligt. Föremål på nära håll förefaller då suddiga, vilket är varför du i 45-årsåldern ofta behöver hålla den där restaurangmenyn längre ifrån dig för att kunna läsa den. (Lär dig mer om presbyopi.)

Som vi har kunnat se krävs det många delar av ögat för att vår syn ska fungera ordentligt. Men när något går fel har vi avancerad teknik att ta till för att korrigera synproblem.

Nästa gång du vaknar på morgonen, ägna några ögonblick på att förundras över hur dina ögon fungerar för att ta dig igenom en ny dag.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar