June 26, 2013

Företagets Smart Silicone™-material ger en optimal upplevelse vid daglig användning av silikonhydrogellinser.

MANCHESTER, ENGLAND, 6 juni 2013 – Genom att kombinera sina expertkunskaper om användandet av endagslinser, optikernas krav och om framstegen inom materialutveckling kunde CooperVision Inc. (NYSE: COO) presentera endagslinsen MyDay™ vid British Contact Lens Association (BCLA) Clinical Conference & Exhibition.

Med en unik kemisk struktur – Smart Silicone™– skapar MyDay™ kontaktlinsen (stenfilcon A) effektiva kanaler för leverans av syre till hornhinnan. Eftersom det behövs mindre silikon för att uppnå önskade nivåer av syregenomsläpplighet tillåter det effektiva silikonnätverket en ökning av hydrofila material. Detta ger en linsyta med förbättrad vätbarhet, högre vätskehalt samt lägre hydrogelliknande modulus. Resultatet blir en mjukare och bekvämare linsupplevelse.

MyDay™ ger optiker och kunder den optimala balansen mellan komfort, hantering och syregenomsläpplighet. Linserna finns tillgängliga i Europa i september 2013, med lansering på andra internationella marknader i början av 2014.

– I takt med att segmentet silikonhydrogelbaserade engångslinser har utvecklats har vi tagit det lugnt och lagt tid på att ta fram en linsplattform som möter de höga krav som finns från branschen och användarna, säger Dennis Murphy, Executive Vice President för Global Sales and Marketing vid CooperVision.

Han tillägger:
– MyDay™ tar silikonhydrogel till helt nya höjder. Linsen är utformad för dagens generation som lever snabbt, smart och effektivt – man vill uppleva allt världen har att erbjuda, men utan krångel. MyDay™ garanterar hälsosammare användning samtidigt som användarens interaktion med linsen minimeras och därmed minskar även medvetenheten om den.

Klinisk forskning visar att nio av tio kunder är nöjda med komforten hos MyDay™. I en bilateral, randomiserad blindstudie med marknadens för tillfället ledande endagslins uppvisade MyDay™ överlägsen prestanda på alla områden: komfort, torrhet, hantering (med ett imponerande förhållande fem till ett) samt helhetsintryck. Efter två veckors användning av endagslinsen bidrog den höga syregenomsläppligheten hos MyDay™ till att ögonen såg vitare ut.

Keith Tempany, optiker och ägare till den välkända optik- och kontaktlinsspecialisten Tempany’s i brittiska Broadstone, provade kontaktlinsen.
Han säger:
– Jag tycker MyDay™ är helt unik - en endagslins som inte kräver någon kompromiss. MyDay™ kontaktlinsen med Smart Silicone™ har högre syregenomsläpplighet än vad som krävs vid dagligt bruk. Den höga vätskehalten ger linsen bättre rörlighet och bidrar till att öka användarkomforten. Med sin hydrogelliknande modulus erbjuder linsen suverän hantering och är varsam mot ögats vävnad.
Allt detta förenklar drastiskt övergången för befintliga användare av hydrogelbaserade engångslinser.
– Jag förväntar mig en kraftig efterfrågan från de optiker som förstår vad användare av endagslinser behöver hos en optimerad kontaktlins.

Mark Harty, Europachef för CooperVision, säger:
– Vi är mycket glada över att få lansera en helt ny produkt som för all framtid förändrar marknaden för endagslinser. Vi vet att silikonhydrogel för närvarande är det material som föredras av endagslinsanvändare. Ändå fortsätter vissa optiker och användare att uppfatta dagens kontaktlinser som svåra att tillpassa, svåra att hantera och obekväma i slutet av dagen. Vi strävar efter att lyfta hela industrin ett stort steg framåt i och med lanseringen av MyDay™. Vi vill att fler optiker får chansen att erbjuda ännu fler användare de fördelar silikonhydrogellinser innebär. Användaren får en produkt med optimal balans mellan komfort, hantering och syregenomsläpplighet, allt för en hälsosam linsupplevelse. Vi är övertygade om att den som en gång har provat MyDay™ aldrig kommer att byta tillbaka.

MyDay™ kontaktlinser kommer att finnas i följande sfäriska styrkor: -10,00 D till +6,00 D (i 0,25 D steg till -6,00 D, i 0,50 D steg till -10,00 D, samt i 0,25 D steg till +5,00 D och i 0,50 D steg till +6,00 D). Alla kontaktlinser har en baskurva på 8,4 mm och en diameter på 14,2 mm, med 0,08 mm centrum och en kanttjocklek på 0,07 mm. Ett UV-skydd hjälper till att skydda användarens ögon, och blockerar 75 procent av UVA-strålningen och 99 procent av UVB-strålningen.

Om CooperVision
CooperVision, som är en del av The Cooper Companies, Inc. (NYSE:COO), är en av världens ledande tillverkare av mjuka kontaktlinser. Företaget strävar ständigt efter att ge optiker och användare en bättre linsupplevelse och är specialiserat på kontaktlinser för astigmatism och presbyopi. CooperVision samarbetar fortlöpande med optiker för forskning och utveckling av viktiga produkter, och tar fram olika typer av kontaktlinser för täta byten samt endagslinser i avancerade material och med avancerad teknik. För mer information, besök www.coopervision.com.

Om The Cooper Companies

The Cooper Companies, Inc. ("Cooper) är ett globalt medicintekniskt företag, börsnoterat på NYSE Euronext (NYSE:COO). Cooper strävar efter att vara ett företag för livskvalitet ("A Quality of Life Company™") med fokus på att skapa värde för aktieägarna. Cooper driver verksamhet genom två affärsenheter, CooperVision och CooperSurgical. CooperVision står för ett uppfriskande perspektiv på synvård, med ambition att skapa ett brett utbud av högkvalitetsprodukter för kontaktlinsanvändare, samt ge stöd till optiker. CooperSurgical fokuserar på att förse kliniker inom kvinnosjukvård med marknadsledande produkter och behandlingsalternativ för förbättrad vård. Cooper, med huvudkontor i Pleasanton i Kalifornien, har omkring 7 800 anställda och försäljning av produkter i över 100 länder. För mer information, besök www.coopercos.com.

Presskontakt

PRESSKONTAKT: Charlotte Antmarker
KONTAKTUPPGIFTER: cantmarker@coopervision.se
+46 (0)70 – 223 93 43

För att ladda ned ett elektroniskt presskit och hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring MyDay™ från BCLA, besök CooperVisions presscenter på webben:

www.bclapressroom.com