Spädbarn upplever världen på ett helt annat sätt än vuxna, och detta börjar med hur de ser. Låt oss ta en titt på barns syn, hur den utvecklas och hur du som förälder kan hjälpa dem att få starka friska ögon.

Synen vid födseln: En helt ny värld

Grattis! Din lilla älskling har precis anlänt. Själva födseln var förmodligen lika omskakande för barnet som för dig, och det kan ta en liten stund innan ögonen öppnas. Så snart det sker kommer läkare och sköterskor att kontrollera dem för att upptäcka eventuella medfödda ögonproblem, tillsammans med alla andra rutinkontroller som sker vid födseln. Vanligen lägger man också på en infektionshämmande salva.

Ett nyfött barns syn skiljer sig väldigt mycket från en vuxens eller till och med ett spädbarns. Det nyfödda barnet kan ännu inte se färger – bara olika grå nyanser. Barnet har också suddig syn, med en synskärpa på omkring 20/400, och kan inte fokusera på föremål på längre avstånd än 20–30 centimeter. Nyfödda är inte heller särskilt ljuskänsliga. Det krävs nästan 50 gånger mer ljus än för en vuxen för att de ska märka av det.

Vid födseln är ditt nyfödda barns ögon bara tre fjärdedelar så stora som en vuxens ögon. Under de här första veckorna kommer också ögats strukturer och receptorer, samt nerverna i ögonen och hjärnan, att börja utvecklas. Detta kommer att pågå under de kommande två åren. Låt oss studera vad som händer under denna synutveckling.

Vad du kan göra

Hjälp ditt barn få en god start genom att:

  • Ombesörja korrekt mödravård och kost under graviditeten
  • Ge ditt spädbarn föremål i starka och kontrastrika färger
  • Ha en nattlampa i rummet så att spädbarnet kan se sig omkring när det ligger vaket i sängen
  • Inte göra drastiska förändringar av ditt utseende

Barns synutveckling: Första året

Efter några veckor kommer ditt barn att kunna se de flesta färger, men färgseendet fortsätter att utvecklas under kommande månaderna. Under dessa första månader börjar också synskärpan att förbättras och ljuskänsligheten ökar sakta.

Under denna tid lär sig också barnets ögon att arbeta tillsammans. Under tiden som den här koordinationen utvecklas är det normalt att barnets ögon vandrar åt olika håll. Detta är inget att oroa sig för om du inte märker av en konstant skelning. Koordinationen av ditt barns ögon innebär att även djupuppfattningen utvecklas, samt att koordinationen mellan hand, öga och kropp förbättras.

Vid sex månaders ålder bör barn ha fullt utvecklat färgseende och synskärpa. Detta innebär att det är dags för barnets första synundersökning. Ditt barn kan förstås inte läsa bokstäver eller en E-tavla som du. Men barnets optiker kan utföra icke-verbala tester för att kontrollera eventuell närsynthet, långsynthet, astigmatism eller andra problem.

Vid två års ålder är din lilla glädjekälla fullt upptagen med att finjustera synförmågor som ögonrörelse, ökad djupuppfattning och öga-handkoordination. Barns syn fortsätter att utvecklas upp i skolåldern då de förbättrar sin synuppfattning så att de kan känna igen de former, färger, bokstäver och siffror som de behöver för att kunna läsa.

Vad du kan göra:

Hjälp ditt spädbarn att utveckla sina synfärdigheter genom att:

  • Tillhandahålla massor av starkt färgade olika och föränderliga visuella stimuli
  • Röra barnets armar och ben samtidigt för att uppmuntra den bilaterala och binokulära utvecklingen
  • Prata med barnet medan du går runt i rummet
  • Använd en nattlampa i barnets rum
  • Använd leksaker som barnet kan sträcka sig efter och röra vid för att uppmuntra det att utforska olika former och färger
  • Lek tittutlekar och liknande lekar med ditt spädbarn
  • Ge barnet leksaker som kan sättas ihop och tas isär, som barnet kan hålla i och leka med

Tecken på synproblem hos barn

Vad ska du titta på när det gäller ditt barns syn? Vanliga tecken och symtom på synproblem hos barn innefattar bland annat:

  • Konstant skelning på ett eller båda ögonen
  • Rinnande, tårfyllda ögon (kan orsakas av blockerade tårkanaler)
  • Röda eller såriga ögonlock (ofta ett tecken på ögoninfektion)
  • Extrem ljuskänslighet, särskilt hos spädbarn (kan indikera högt ögontryck)
  • Vita pupiller (kan indikera cancer, problem med näthinnan, katarakt eller andra problem)
  • Svårighet att följa föremål och människor med blicken
  • Ovilja att titta i bilderböcker eller läsa hos äldre barn
  • Sitter allt närmare svarta tavlan eller TV:n

Din optiker finns där för att hjälpa dig kontrollera och upprätthålla god ögonhälsa och syn, och detta är särskilt viktigt i barndomen under de kraftiga förändringar och tillväxtperioder då ögat utvecklas. Ditt barn bör börja genomgå regelbundna omfattande synundersökningar från sex månaders ålder, men ta alltid upp eventuella frågor med din optiker. Han eller hon kan hjälpa dig att ta reda på vad som händer och förse dig med information så att du kan fatta bästa möjliga beslut för ditt barns syn.

 

Informationen i den här artikeln ska inte ses som medicinska råd och är inte heller avsedd att ersätta rekommendationer från medicinska fackmän. Kontakta din optiker om du har specifika frågor.

Fler artiklar